Feastival mladih Vukovar okupio više od 120 folkloraša

Kulturno-umetničko društvo “Sloga” Vukovar u subotu je bilo domaćin petog “Festivala mladih Vuklovar”. Po rečima Branislava Bijelića, predsednika ovog KUD-a u programu je učestvovalo preko 120 folkoloraša.

– Festival mladih Vukovar kojeg KUD “Sloga” organizuje već pet godina je projekat koji redovno prolazi kroz Upravu za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnjih poslova Republike Srbije. Ove godine smo se odlučili da napravimo jedan mali iskorak, da napravimo Regionalne susrete srpskih folklornih društava i na našu sreću odazvali su nam se KUD-ovi Rumunije, Mađarske, Severne makedonije i Republike Srpske, uz domaći Ansambl narodnih igara “Prosvjeta” Vukovar – rekao je Bijelić.

Kako se neguje srpski folklor u Mađarskoj brojnoj publici pokazali su članovi Kulturno-umetničkog društva “Taban”

– Za vreme našeg postojanja imali smo brojna gostovanja van granice i unutar Mađarke. Prvi put je došla prilika da gostujemo i u Vukovaru. Igramo koreografiju “Binačku Moravu” po koreografiji Dejana Milisavljevića. U pitanju je prvi ansambl. Radimo u okviru srpske škole “Nikola Tesla” u Budimpešti, a odnedavno se povećao broj našeg ansambla tako da smo mlađe igrače “bacili u dublju vodu” da osete nastup jednog festivala. Sad smo prvi put u istoriji našeg ansambla izveli četrnaest parova – rekao je pre samog početka koncerta umetnički rukovodilac Dušan Vuković.

Treći put u Vukovar na Festival mladih došlo je Kulturno-umetničko društva “Kolovit” iz Gradiške u Republici Srpkskoj. Kako saznajemo od predsednika ovog KUD-a Mirka Borijanovića, oni su se predstavili “Igrama sa Vlašića” i “Igrama sa Ozrena” te sa pevačkom grupom.

– Pevačka grupa je spojena od naše starije i mlađe pevačke grupe tako da na sceni imamo spoj mladosti i iskustva. KUD “Kolovit” pod ovim imenom postoji od 1992. godine. Ove godine obeležili smo 30 godina postojanja kao “Kolovit”, s tim da amaterizam u Gradišci traje oko 60 godina. Mi smo nastavak svih prethodnih KUD-ova koji su delovali u gradu. Trenutno brojimo oko 350 aktivnih članova, raspoređenih u 11 folklornih sekcija, tri pevačke grupe i orkestar. Imamo i radionicu za izradu narodnih nošnji. Pretežno se predstavljamo sa igrama iz Bosne i Hercegovine, ali na repertoaru imamo i igre iz Srbije – rekaoje Borijanović.

Više o Festivalu mladih imate priliku da čujete u našoj emisiji “Baština” koja je na programu Radio Borova u četvrtak od 12 čsovaa i 10 minuta.

S.M.