Nakon dve godine u Dalju ponovo Sajam starih zanata, običaja i gužvarijada

U Dalju je prepodne otvoren 16. Sajam starih zanata, običaja i gužvarijada, u organizaciji Opštine Erdut, Turističke zajednice opštine Erdut i Srpskog kulturno-umetničkog društva “Branko Radičević” iz Dalja.

U ponudi i “leba i masti”

Načelnik Opštine Erdut Jugoslav Vesić izrazio je zadovoljstvo povratkom izlagača u Dalj, budući da protekle dve godine ova manifestacija nije održavana zbog pandemije koronavirusa.

– I ovogodišnji Sajam je međunarodnog karaktera, a zastupljeno je 30-ak izlagača. Na ovoj manifestaciji želimo da predstavimo tradicionalne zanate i proizvode. Veliki izlažu na velikim sajmovima, a nama su u fokusu mali proizvođači – istakao je načelnik Opštine Erdut i predsednik Turističke zajednice opštine Erdut Jugoslav Vesić, koji je i otvorio ovogodišnji sajam.

Štand gostiju iz Makedonije

Manifestaciju prati i kulturno-umetnički program, u kojem učestvuje 15 društava, rekla nam je pre početka programa sekretarka SKUD-a “Branko Radičević” iz Dalja Slavica Mašić.

– Prvi put u programu učestvuju Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” pododbor Mali Gradac i Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine iz Borova. Makedonci su već stalni gosti, kao i Garešnica, Voćin i Slatina. To su naši dugogodišnji prijatelji. Prvi put u Dalj dolazi i Udruženje građana “Sana” iz Stare Pazove iz Republike Srbije, koje okuplja ljude poreklom iz BIH-a. Prijateljstvo datira iz 2019. godine, kada je TV Duga organizovala 4. kosijadu u Zemunu – priča Mašićeva.

Štand SKUD-a “Branko Radičević” iz Dalja
Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine Borovo

Posetioci su danas mogli uživati u bogatoj gastro ponudi, a naglasak je na tradicionalnom kolaču od dizanog testa gužvari, ističe Darko Barjaktarević iz Turističke zajednice opštine Erdut.

– Idealna gužvara mora široka oko 12 centimetara, visoka između 7 i 8 centimetara, mora biti sočna i ukusna, najbolje s orasima i makom – kaže Barjaktarević.

Prvo mesto na gužvarijadi osvojila je Aranka Grčić iz Dalja, drugo Mileva Balić iz Dalja, a treće Ljubica Ćakić iz Karlovca.

Deo gastro ponude bila je i prasetina s ražnja, za čiju je pripremu bio zadužen poznati daljski humorista i kulinar Dragoljub Ocić Truljo.

– Ovo prase je dijetalno, umesto salate. Ako želite da izgubite kilograme jedite prasetinu s ražnja iz Dalja – poziva naš sagovornik.

Sajam je za posetioce otvoren u vremenu od 11 do 18 časova, u dvorištu kod Doma kulture u Dalju. 

D.Z.