Dani meda u Vukovaru: Prezentacija pčelarske opreme i degustacija meda

U Vukovaru se danas održavaju Dani meda u organizaciji Udruženja pčelara Vukovar 91. U centru grada je upriličena prezentacija opreme za pčelarstvo i degustacija medova, a nakon posete parceli postrne setve na Mitnici gde je održano predavanje o medonosnom bilju, za 16 časova je predviđeno predavanje u hotelu Lav o oznakama geografskog porekla, patvorenju hrane i mogućnostima njenog otkrivanja.

Svečano otvorenje manifestacije biće u 18 časova na terasi “Okusi Vukovara” zadruge “Vrhunsko vukovarsko”.

– Tamo će biti degustacija najbolje ocenjenih medova, koktela od meda, medenjaka… Biće tamburaši i jedna prigodna zabava. Očekujemo oko 150 ljudi, ne samo pčelara nego i građana, s ciljem da popularizujemo med i proizvode od meda – rekao nam je predsednik Udruženja Ivan Dumendžić.

Pčelarstvo je danas na točkovima, kaže Dalibor Tomašić iz Vukovara koji se ovim hobijem i poslom bavi sedam godina.

– Teško je da se med proizvede na jednom mestu, toliko je sve zagađeno da pčele nemaju gde da borave, da nema nas pčelara možda bi nestalo i pčela. MI smo primorani da pčele vozimo kamionima, prikolicama, kombijima, svakako na ispaše po celoj Slavoniji, na Baniju, do Zagreba – priča Tomašić.

Na štandovima su pripremili razne vrste medova koje su posetioci i prolaznici mogli da degustiraju.

– Imamo 12-13 vrsta meda koji nije specifičan za Slavoniju, od kestena, facelije, šumskog meda, meduna, sviba….Medove smo dobili od Udruženja “Cornacum” , to su najbolji ocenjeni medovi – kaže Tomašić.

Kvalitetom meda zadovoljni su i Vukovarci.

– Med uzimam svakodnevno, prvo ujutro popijem kafu, a onda malo meda stavim na orah i grickam. Uzimam bagremov med, jer lipov med me nekako guši, a bagrem je najbolji med na svetu – kazala nam je Vukovarka koju smo zatekli kod jednog od štandova.

– Ja sam šećeraš, ali ipak pomalo uzimam med. Najviše voli livadski – dodaje njena prijateljica.

“Dani meda” završavaju sutra u 10 časova u restoranu “Mornar” u Vukovaru gde će u organizaciji Udruženja pčelara Cornacum biti upriličena dodela diploma za najbolje ocenjene medove. Na ovogodišnje 14.organoleptičko ocenjivanje meda pristiglo je više od 270 uzoraka iz svih krajeva Hravtske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovačke.

D.B.