15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Osnovna škola Dalj provodi projekat KOZMOS vredan blizu 4 miliona kuna

3 min read

U Osnovnoj školi Dalj održana je početna konferencija projekta Kvalitetno obrazovanje za modernu osnovnu školu – KOZMOS. Ovo je jedan od svega 15 odobrenih projekata u području STEM-a u čitavoj Hrvatskoj, istakla je direktorica daljske osnovne škole Zrinka Vučinić.

– Kroz projekat KOZMOS unaprediće se STEM veštine učenika i učitelja i to kroz opremanje i modernizaciju infrastrukture naše škole, a isto tako je važno kroz kvalitetno i moderno obrazovanje pružiti priliku našim sadašnjim, ali i budućim učenicima za ostvarenje njihovih punih potencijala, te priliku za daljnje školovanje što je u ovoj ruralnoj zajednici izuzetno btino – rekla je direktorica škole.

U sklopu projekta planirane su razne aktivnosti jačanja veština učenika i učitelja u području STEM-a i informacijsko-komunikacijskih tehnologija, aktivnom građanstvu i preduzetništvu kroz brojne radionice, predavanja, seminare i studijska putovanja, a biće nabavljena i moderna specijalizovana oprema za kabinete fizike, tehničke kulture, hemije, biologije, prirode, matematike i geografije.

Novoj opremi raduje se i Klara Hajduković iz 8 b razreda, jedna od ukupno 239 učenika daljske škole.

– Dosta me zanimaju roboti, prvi put sam došla u kontakt s robotikom u petom razredu, tada sam se pridružila i medijskoj grupi škole. Jedva čekam opremu , moći ćemo raditi s dronovima, dobićemo opremu za stop animaciju i izradu crtića. Jedva čekam, ali mi je žao što sam osmi razred pa ću to koristiti samo ove godine – kaže Klara.

Projekat je vredan blizu 4 miliona kuna od čega su 85 odsto osigurali Island, Kneževina Lihtenštajn i Kraljevina Norveška kroz finansijski mehanizam Evropskog ekonomskog prostora, a 15 odsto su sredstva državnog budžeta Hrvatske.

Uz goste iz Norveške i Osječko-baranjske županije, početnoj konferenciji je prisustvovao i načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić koji je istakao značaj ovog projekta za ostanak mladih na području te opštine.

– To je i cilj ovog projekta, da se mladim ljudima stavi do znanja šta može da se radi, na kakav način i u kom smeru treba da idu. Ovakvi projekti su perspektiva i budućnost našeg kraja koji je, ne bih rekao opustošen, ali svi znamo da ljudi odlaze, da idu za nekim boljim životom, a evo upravo kroz projekte i kroz sve ono što nam Evropska unija nudi mislim da možemo napraviti kvalitetniji i bolji život za sve građane – rekao je načelnik Vesić.

Partneri na projektu su Preduzetničko-razvojni centar opštine Erdut, Kulturni i naučni centar Milutin Milanković iz Dalja, Park nauke Oroslavje, Nansen dijalog centar Osijek i Nansen centar iz Norveške.

D.B.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link