22/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U sklopu Pronijevog programa “Prevenko” održano predavanje za roditelje

4 min read

Proni centar za socijalno podučavanje Vukovar nastavio je s aktivnostima, u sklopu programa “Prevenko”, čiji je cilj da doprinese suzbijanju i sprečavanju pojave zavisnosti među decom i mladima te eksperimentisanje sa sredstvima zavisnosti na području Vukovarsko-sremske županije.

Pored učenika osnovnih škola Negoslavci, Mirkovci i Mitnica, koji učestvuju u programu i prolaze ciklus tematskih radionica, koje obuhvataju 4 vrste zavisnosti – alkohol, droge, moderne tehnologije i kockanje, sinoć je održano predavanje za roditelje čija deca pohađaju Osnovnu školu Mitnica pod nazivom „Roditelji u ulozi prevencije“.

Ivana Peaković, psiholog Udruženja NE-ovisnost iz Osijeka

U predavanju su učestvovali pripadnici Policijske uprave Vukovarsko-sremske, socijalni pedagog Dubravko Šokčević iz firme Psihoteka i psiholog Ivana Peaković iz Udruženja NE-ovisnost iz Osijeka koja je predstavila temu “Znakovi i upotrebe psihoaktivnih supstanci kod mladih”.

– Postoje telesni i ponašajni znakovi. Od telesnih to mogu biti neurološki u smislu pamćenja, koncentracije, poteškoća sa koordinacijom pokreta, sužene ili proširene zenice, krvave oči, poremećaj spavanja i hranjenja i slično. Od ponašajnih se može odnositi na promene društva, napuštanje starih prijatelja, nevoljnost govorenja o novim prijateljima te napuštanje hobija, aktivnosti i interesa – rekala je Peakovićeva koja za roditelje ima savet ukoliko primete neki od ovih znakova kod dece.

– Potrebno je reagovati i razgovarati sa decom. Ne izbegavati razgovor nego reagovati čim se nešto primeti. Pokušajte reagovati smireno, treba pustiti da emocije deluju pa onda razgovarati sa detetom i na kraju potražite pomoć od stručnih radnika škole pedagoga ili psihologa – zaključila je psihologinja Peaković.

Predavanje o odgoju i prevenciji održao je socijalni pedagog Dubravko Šokčević iz firme Psihoteka.

– Prevencija nema dob kad bi bilo najbolje o njoj govoriti. To treba biti jedan opšti pojam, predmet i opšta pojava koja se u svim segmentima provlači. O prevenciji ne treba da pričamo samo povremeno ili po potrebi nego da je to standardna i konstantno prisutna edukacija, tretman ili škola za roditelje i savetodavne službe. Svi koji učestvuju u obrazovanju trebaju primarno voditi računa da njihove usluge imaju preventivni karakter – rekao je Šokčević koji smatra da učiteljski kadar treba više osposobljavati za preventivne intervencije.

Voditeljka programa “Prevenko” Karolina Šoš Živanović zadovoljna je odazivom roditelja na ovo predavanje.

– Odazvalo nam se dosta roditelja s obzirom da u ovoj školi imamo dva razerda, međutim nisu se odazvali svi roditelji, a mi bismo voleli da se u program uključi više roditelja i da shvate važnost rada na prevenciji – rekla je Šoš Živanović i podsetila da je ovo zadnja godina provođenja programa “Prevenko”.

Preostaju još dve aktivnosti pod nazivom “Vršnjačka kampanja” u sve tri osnovne škole u kojima se program provodi (OŠ Negoslavci, Mirkovci i Mitnica). Sredinom septembra biće završna konferencija na kojoj će biti predstavljeni rezultati ovog trogodišnjeg programa.

Program “Prevenko” finansiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, mlade, porodicu i socijalnu politiku te sufinansiran sredstvima Grada Vukovara.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.