Održana početna konferencija projekta “Daljski patchwork”

U Dalju je danas održana početna konferencija projekta “Daljski patchwork”, koji provodi udruženje “Zajedno za zajednicu” u partnerstvu s Opštinom Erdut. Projekat čija je realizacija započela 1. septembra ove godine, a provodiće se do 1. marta 2023. godine, u prostorijama Preduzetničko-razvojnog centra Opštine Erdut – Lokalne razvojne agencije d.o.o. predstavila je koordinatorka Udruženja Milica Sevkić.

– Cilj projekta je podići svest lokalnog stanovništva i šire javnosti o važnosti restauriranja i ponovne upotrebe raznih vrsta otpada, kao efikasne metode upravljanja otpadom – ističe Sevkićeva.

Projektom je predviđeno 15 radionica, od kojih će veći deo biti realizovan u ovoj godini. O terminima održavanja radionica, na kojima će zaintesovani učiti kako dekupaž tehnikom mogu restaurirati stari nameštaj, od automobilskih guma i metalnih buradi izraditi vrtni nameštaj, od plastike koševe za otpad, a od starog tekstila “novu” odeću, podmetače za stolice ili dečje igračke, javnost će biti pravovremeno obaveštena.

Predviđena je i izrada suvenira, magneta i salveta s motivima Dalja.

Početnoj konferenciji projekta prisustvovao je i načelnik Opštine Erdut Jugoslav Vesić, koji je u izjavi za Radio Borovo istakao da je reč o značajnom projektu jer bez edukacije nema održivog upravljanja otpadom. 

– Mi smo dosta toga napravili proteklih godina, vezano za odvajanje otpada i edukaciju, a ovaj projekat doprineće tom cilju – rekao je načelnik Vesić.

Projekat “Daljski patchwork”, vredan 46 hiljada kuna, finansiraju Fond za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost i Opština Erdut.

D.Z.