22/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Dalj: Osma erdabovska jesen održana u Ocićevoj rodnoj kući

5 min read

U Dalju je održan 8.Međunarodni skup “Jesen u Erdabovu” posvećen književniku Đorđu Ociću. Manifestaciju je do sada organizovao Kulturni i naučni centar “Milutin Milanković”, a ove godine je prvi put održana u Ocićevoj rodnoj kući.

– Na inicijativu Đorđa Nešića, upravnika KNC-a “Milutin Milanković” 2014.godine je održan skup “Povratak u Erdabovo” koji je bio posvećen književnom delu Đorđa Ocića, a već iduće godine, prilikom promocije zbornika radova sa tog skupa zasnovana je Jesen u Erdabovu – podseća Dejana Ocić, predsednica Udruženja Đorđe Ocić i ćerka pokojnog književnika, tvorca izmišljenog toponima Erdabovo, skraćenice za mesta Erdut, Dalj, Borovo i Vukovar. Posle sedam godina, a nakon što je osnovano udruženje, nastala je ideja da se prvi deo “Jeseni u Erdabovu” održi upravo u kući Ocića, u daljskom “velikom sokaku”, u koju je nakon nekoliko godina, iz Beograda stigao i Đorđev brat Časlav Ocić.

– Posvećenost moje bratanice Dejane da ovoj kući udahne život bila je odlučujuća da to postane mesto koje pulsira nekom dinamikom jer Dalj je uvek imao nešto što se odnosi na kulturu i tradiciju ne samo iz vremena Jaše Ignjatovića. Ja sam vrlo zadovoljan i srećan posebno reakcijama komšiluka koji u svemu pomaže. Zadovoljan sam i zbog večerašnjeg povoda jer je Žarko Vidović bio i moj i Đorđev prijatelj tako da nam je ovde i Žarkov duh prisutan što je posebno jedna inspirativna stvar, zadovoljstvo i nadahnuće – rekao je Časlav Ocić, srpski akademik.

Predgovor za novo izdanje knjige Žarka Vidovića “Romani Đorđa Ocića” napisao je Dobrivoje Stanojević, profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

– Đorđe Ocić je jedan od najpoznatijih i najboljih književnika koji je delovao u srpskoj kulturi, a Žarko Vidović je sa druge strane filozof i književni kritičar koji je veoma zapažen. Vidović je napisao knjigu o Ociću tako što je u vidu fragmenata izdvojio svoja pisanja na margini o tom književniku, koji je pisao jednostavnim stilom, lakim za čitanje, ali istovremeno i složenim. To je zapravo, kako kaže Vidović, složena jednostavnost do koje je veoma teško doći. Đorđe Ocić je književnik koji je pisao tačno, pregledno i mudro o savremenosti kojoj smo svi bili svedoci, a istovremeno to je radio živopisno, zanimljivo, sa mnogo ironije i sa mnogo duha. Žarko Vidović je jedan od retkih ljudi koji je, zapravo, svoju monografiju posvetio Đorđu Ociću – istakao je Stanojević.

Knjiga je rezultat druženja istoričara umetnosti Žarka Vidovića i Đorđa Ocića 70-tih i 80-tih godina prošlog veka, rekao je Miloš Ković, srpski istoričar i univerzitetski profesor.

– Tu je bilo još nekih prijatelja, nekih stariji članova tog kružoka, kao što je Milan Kašanin, Svetomir Bojanin, Vladeta Jerotić i to je bila ta razmena ideja , i to je to vreme u kojem su se susretali, razgovarali, razmenjivali ideje. To nekonvencionalno društvo nije pripadalo glavnom toku tadašnje socijalističke i marksističke kulture, oni su bili nešto posebno i vreme za nihove ideje je došlo tek posle 1989.godine. Tako da je to ostalo kao neka vrsta skrivenog nasleđa koje mi danas možemo da baštinimo – istakao je Miloš Ković.

Na skupu je predstavljena i knjiga “Poslovice i izreke” priređivača Slobodana Petrovića te otvorena izložba crteža Luke Dedića.

– Ovo su reprodukcije ilustracija Luke Dedića koji je radio i ilustracije za samu knjigu, a pored ilustracija i poslovica, posetioci imaju priliku da pročitaju i odlomke i misli Žarka Vidovića u duhu manifestacije „Jesen u Erdabovu” – istakla je na otvaranju izložbe Jelena Petrović, ispred Izdavačke kuće 4SE.

Drugi deo programa „Jesen u Erdabovu” biće održan 15. oktobra u KNC-u „Milutin Milanković”, a program će biti posvećen delu pripovedača Srete Batranovića.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.