Somborska kaporka Ratka Tadića iz Borova, ukupni pobednik izložbe “anFex Dalj 2022”

U Dalju je proteklog vikenda održana 13. međužupanijska izložba malih životinja “anFex Dalj 2022”, u organizaciji borovskog Udruženja za uzgoj i zaštitu životinja “Feniks”. Ukupni pobednik izložbe je kokoš somborska kaporka Ratka Tadića iz Borova, kojoj je pripala i nagrada Hrvatskog saveza uzgajivača golubova, peradi, kunića, ptica i zamorčića.

– Ovo su crne somborske kaporke. Imam ih u pet boja. To je rasa krupne živine. Nastala je početkom 20. veka u Vojvodini ukrštanjem domaće kokoši, francuskog hudana i kokoške „Sulmtaler“. Držimo i druge životinje, ali su nam somborske kaporke na prvom mestu. To je porodični hobi, čitava porodica se brine o njima – priča Tadić, koji je s ovom rasom živine osvajao nagrade i na državnim izložbama.

Titulu najlepšeg goluba izložbe osvojio je king Borisa Blaževića iz Vukovara, a pobednik 3. juniorske izložbe je  king 18-godišnjeg Vanje Palanca iz Dalja.

– Nisam se nadao nagradi, mislio sam da će nagradu osvojiti neko mlađi. Ove golubove volim jer su mirni i otporni, iako oko njih ima dosta posla – kaže Vanja, član borovskog “Feniksa”, koji je prve golubove, grlice, nabavio još kao sedmogodišnjak.

Novoustanovljenu nagradu “Vukašin Grčić” , koja posthumno nosi ime po poznatom daljskom golubaru, Upravni odbor “Feniksa” dodelio je Iliji Kikanoviću iz Dalja, za ukupan angažman i rad s mladim golubarima.

– Iznenađen sam i počastvovan, ova nagrada mi puno znači jer nosi ime čika Vuleta, velikog golubara – ističe Kikanović, član borovskog “Feniksa”, koji se golubarstvom bavi od detinjstva, a ljubav prema tom hobiju prenosi i na mlađe naraštaje. Želja mu je, kaže, da bude što više malih golubara.

Za najlepši eksponat izložbe po oceni posetilaca proglašen je kraljevski papagaj, čiji je vlasnik Siniša Zajac iz Iloka.

U borovskom Udruženju “Feniks” zadovoljni su organizacijom ovogodišnje izložbe koja je prvi put održana u Dalju. Prema rečima predsednika Udruženja Novice Gajića na izložbi je učestvovalo 40 izlagača sa 330 eksponata. Posebno se zahvalio načelniku Opštine Erdut Jugoslavu Vesiću i direktorici komunalnog preduzeća “Čvorkovac” Anđelki Tomašević.

– Nakon revijalne izložbe u Trpinji 2012. godine, želja nam je bila da organizujemo izložbu u Dalju, da stanovnici opštine Erdut vide šta naši članovi s područja ove opštine rade. Veliko gostoprimstvo, prijatna atmosfera i uključenost svih naših članova s područja ove opštine, od 5 do 75 godina. To je bogatstvo. Dobili smo vetar u leđa – priča Gajić, koji je s načelnikom Opštine Borovo Zoranom Baćanovićem najuspešnijim izlagačima uručio pehare i diplome, a dodeljeno je 36 šampionskih titula i 20 nagrada organizatora.

Budući da u Borovu trenutno nema adekvatnog prostora za organizaciju ove izložbe, Gajić otkriva da bi i izložba koja je u planu za iduću godinu mogla biti održana ponovo u Domu kulture u Dalju.

– Došao sam na zatvaranje izložbe u Dalj da podržim uzgajivače malih životinja iz Udruženja “Feniks”. Kod njih uvek ima napretka u radu, ima šta da se vidi i ponosan sam što je ovo udruženje osnovano i registrovano u Borovu i što ovako dobro radi dugi niz godina – rekao je u izjavi za Radio Borovo načelnik Zoran Baćanović.

D.Zečević