Patrijarh srpski Porfirije i ove godine pomaže studente u Hrvatskoj kroz Privrednikove stipendije

– Patrijarh srpski Porfirije i ove godine svojom ličnom donacijom pomaže Privrednikove stipendiste. Njegova Svetost u tekućoj akademskoj godini putem Privrednikovog fonda „Vladimir Matijević“ stipendiraće čak 15 odličnih studenata slabijih materijalnih mogućnosti koji uglavnom dolaze iz zapostavljenih i ekonomski nerazvijenih krajeva Hrvatske – saopštili su iz uprave Privrednika.

Najstarija živuća organizacija Srba u Hrvatskoj – Srpsko privredno društvo Privrednik iz Zagreba ove godine obeležava 125. godišnjicu od svog osnivanja. U protekloj školskoj/akademskoj godini Privrednik je stipendirao ukupno 100 talentovanih učenika i studenata, takođe, i uz svesrdnu pomoć patrijarha Porfirija. Godišnja stipendija za jednog učenika iznosi 5.000 kuna (oko 700 eura) i 10.000 kuna (oko 1.300 eura) za studenta.

– Ponosni smo i zahvalni patrijarhu Porfiriju jer on ne samo što duhovno i materijalno pomaže značajan broj naših stipendista, nego i svim članovima Privrednika, njegovim aktivistima i volonterima, daje snažnu podršku da ustraju na plemenitoj misiji pomaganju mladim ljudima da se školuju i obrazuju, jer to je za mnoge jedini put izlaska iz beznađa siromaštva i teškog života – navodi se u saopštenju.

Privrednik je i za školsku/akademsku godinu 2022/23. raspisao konkurse za stipendiranje učenika i studenata preko svoja dva fonda: Fonda „Vladimir Matijević“ i Fonda „Ivana Vujnović“ koji su otvoreni od 21. septembra do 14. oktobra 2022. godine.

Foto: SPD Privrednik