18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Obeleženo 50 godina postojanja KK “Borovo”

4 min read

U Sportskoj dvorani u Borovu naselju, proteklog vikenda odigrana je utakmica koja je okupila nekadašnje košarkaške legende. Povod utakmice je obeleževanje 50 godina postojanja Košarkaškog kluba “Borovo”. Nakon pauze u radu 1990-ih godina, rad kluba obnovljen je 2011. godine.

– Osnovali smo u celom gradu 7 školi košarke, radimo sa svim slekcijama i ostvarujemo dobre rezultate. Finansije nam ne pomažu u napredovanju. Trenutno smo oslonjeni na vlastite snage što znači da u klubu imamo sve domaće igrače. U dogledom vremenu nadamo se da ćemo, uz neke sponzore ostvariti bolji rezultat, ali ponosni smo što se takmičimo u svim selekcijama sa domaćim igračima – rekao je potpredsednik Košarkaškog kluba “Borovo” Dražen Pejić.

Prvi tim KK “Borovo” danas se takmiči u 2. košarkaškoj ligi Istok.

– Istorija kluba je bila velika s obzirom da je iza njega stajao kombinat “Borovo” koji je finansijski mogao da prati prvoligašku košarku gde su dolazili najbolji igrači. KK “Borovo” je bilo 5. klub Hrvatske posle Cibone, Jugoplastike, Šibenke i Zadra. Mnogo legendi je prodefiliralo u Borovu od trenera Bratislava Bate Đorđevića, Mileta Protića, Branislava Stameklovića, Željka Jukića, Faruka Kulenovića do Zorana Graše. To su sve trenerske legende koje su bile u KK “Borovu”, a bilo je tu i puno igrača koji su dolazili iz cele bivše Jugoslavije – reko je Pejić.

Supruga trenera Milorda Manojlovića Kiselog Nevinka Glavaš i Dražen Pejić

Povodom obeležavanja ovog značajnog jubijeleja, zaslužnim pojedincima kluba, bivšim članovima uprave i igračima dodeljena su priznanja, a udruženjima i savezima koji su pomagali njihov rad zahvalnice. Posthumno priznanje za doprinos u radu Košarkaškog kluba Borovo primila je Nevinka Glavaš, supruga Milorada Manojlovića Kiselog, bivšeg igrača i trenera, inače velikog entuzijaste.

Bratislav Bata Đorđević i potpredsednik kluba Dražen Pejić

Priznanje je dobio i poznati biviši igrač i nekadašnji trener ovog kluba Bratislav Bata Đorđević u čije je vreme klub ostvario najbolji rezultat, a to je plasman u 1.B košarkašku ligu bivše Jugoslavije.

– Meni je Borovo priraslo za srce. Moja karijera je dugačka i boravak u raznim gradovima, mestima i rad sa raznim klubovima, ali ovo mi predstavlja period od dve godine, koliko sam ovde bio, kojih se rado sećam. U Borovo, Vukovar i ovu regiju dolazim veoma zadovoljan i sa ponosom. To je bila jedna izuzetno nadarena generacija, što se tiče igračkog kadra, to je bio izuzetno dobro organizovan klub, imali smo fantastične uslove i ni u čemu nismo oskudevali. Bili smo posvećeni pravom, stručnom radu, imali smo izuzetno ambiciozne mlade, a ujedno i veoma iskusne igrače koji su pomogli da napravimo rezultat – rekao je nekadašnji trener KK “Borovo” Bratislav Bata Đorđević, otac proslavljenog srpskog košarkaša Aleksandra Đorđevića.

Među okupljenima na utakmici i svečanosi obeležavanja 50 godina postojanja KK “Borovo”, između ostalij, bili su: osnivač kluba i trener Vladimir Narandžić, Damir Voloder koji je u klub došao 1974. godine i za Borovo igrao sve do 1990. godine, kao i bivši igrač, trener i sekretar Luka Živković.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.