25/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Nedelja srpske knjige završila monodramom Milana Dimića

3 min read

U Srpskom domu u Vukovaru upriličena je monodrama “Ima neka tajna veza” autora Milana Dimića, kojom je završila druga po redu “Nedelja srpske knjige”, šestodnevna manifestacija u organizaciji Srpskog kulturnog centra Vukovar. Predstava je omaž velikom jugoslovenskom književniku Dušku Trifunoviću koju je mladi glumac napisao na četvrtoj godini studija glume u Banja Luci.

– Imali smo zadatak da oživimo jednog našeg umetnika, a pošto ja dolazim sa Pala gde postoje “Dani Duška Trifunovića” ta ideja mi je bila privržena – kaže Dimić koji u monodrami, osim Duška kao glavnog junaka tumači još osam likova, njegovih saputnika kroz život, od detinjstva, školovanja i stvaralaštva do izbeglištva. Ovo je 62.izvođenje monodrame koja je kroz 55 minuta protkana muzikom komponovanom na stihove Duška Trifunovića, a mnoge od tih pesama su popularne i danas.

– Zanimljivo je da ljudi pevuše mnoge pesme, a većina ih ne zna da je te antologijske stihove napisao upravo Duško Trifunović. “Ima neka tajna veza”, “Glavo luda”, “Šta bi dao da si na mom mestu” , “Zlatna ribica”…Jadranka, Indeksi, Teška industrija, Vajta, Zdravko Čolić, Arsen Dedić, Željko Joksimović….Mnogi su izgradili karijere na njegovim tekstovima. Nekome ih je naplaćivao, nekome nije, nije bio materijalista, bio je čovek trenutka. Rok scena ex Jugoslavije koja je počela u Sarajevu, krenula je iz pera Duška Trifunovića – priča mladi glumac koji je publiku oduševio kako izborom teme tako i dobrom glumom.

– Uspeli smo da održimo svih šest programa i kad podvučemo crtu možemo da kažemo da smo zadovoljni. Iako ovakav vid kulture, nažalost, još uvek nema dovoljno publike, naše programe je pratilo preko 300 posetilaca. Nastavićemo sa ovim aktivnostima i već pripremamo program za sledeću godinu – poručio je Srđan Sekulić, direktor SKC-a Vukovar.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.