15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Radionica zdrave hrane u Borovu: Saveti i degustacija makrobiotičkih specijaliteta

3 min read

U organizaciji Udruženja Plavi Dunav sinoć je u Borovu održana radionica zdrave hrane na kojoj je o čišćenju jetre govorila Milijana Mitrović.

– Jetra se nekako lagano razboleva, da toga nismo ni svesni. Prvi simptom je zamor, ako smo stalno umorni, ako ne možemo spavati, ako nas svrbi koža. Bolne menstruacije takođe mogu biti znak poremećenog rada jetre kao i psorijaza – navodi Mitrovićeva.

Jetra ima moć regeneracije, ali joj u poslu koji obavlja za naš organizam treba pomoći. Zato treba izbegavati prženu hranu, a sve ostalo konzumirati u umerenim količinama: piletinu, ćuretinu, ribu, razne mahunarke, luk, mrkvu, cveklu, artičoku, kupus, zelenu salatu, semenke i orašaste plodove.
Korisni su i čajevi: zeleni, od sikavice, jasmina, čička i korena maslačka, nabraja naša sagovornica koja je podelila i recept za čišćenje jetre.

– Treba skuvati čaj od korena maslačka, dodati propolis, polen, đumbir u prahu, cimet i limun i to piti ujutro, dva i po decilitra do pola litre, koliko čovek može da popije, ali na prazan želudac – napominje Milijana Mitrović. 

Uz korisne savete, učesnice radionice, većinom žene, imale su priliku da isprobaju zdravu makrobiotičku hranu.

– Svi ovi saveti su korisni. Treba da pročistimo jetru, da se zdravo hranimo – rekla nam je jedna meštanka. 

– Pošto sam operisala žuč imam masnu jetru i pijem artičoku i zeleni detoks čaj, tako da su ovi saveti korisni  – dodaje druga meštanka.

Do kraja godine biće održana barem još jedna radionica, najavila je predsednica Udruženja Plavi Dunav Desa Jankov.

– Naše aktivnosti podržava i finansira Opština Borovo. Ova radionica je edukativnog karaktera, a imamo priliku i da probamo nešto novo. Postoji veliki interes za ovakav tip radionica. U našem planu i programu je još jedna radionica do kraja godine. Ako bude interesa i ako dozvole druge obaveze možda i treću – poručila je  Desa Jankov.

D.B.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link