13/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Osnovnoj školi Trpinja odobren projekat međunarodne obrazovne saradnje sa OŠ Vuk Karadžić iz Bačke Palanke

3 min read

Ministarstvo obrazovanja Republike Hrvatske donelo je odluku dodeli finansijskih sredstava za podršku projektima međunarodne obrazovne saradnje u iznosu od 362 hiljade i 600 kuna. Među svega 26 škola koje će dobiti sredstva nalazi se i Osnovna škola Trpinja, jedina iz Vukovarsko-sremske županije, saznajemo od direktorice škole Vesne Vujić.

– Mi smo se prijavili na niz projekata. Nakon što smo prošle godine krenuli sa preventivnim projektom sada smo prijavili ono što nam je posebno važno, a to je projekat koji se odnosi na saradnju sa našom matičnom državom Republikom Srbijom. To nam je bio i cilj jer svih ovih godina osećamo da bi ta saradnja trebala biti bolja, a to je i velika želja nastavnika, učenika i njihovih roditelja – priča Vujićeva.

Naziv projekta je “Dunav ne poznaje granice” kroz koji će trpinjski osnovci ostvariti saradnju sa svojim vršnjacima iz Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Bačkoj Palanci.

– Iako selo Trpinja nije na Dunavu, Dunav je ta centralna reka koja nas sve povezuje i hteli smo da odaberemo školu koja je nama blizu. Našli smo saradnike u OŠ “Vuk Karadžić” u Bačkoj Palanci. To je velika škola koja ima skoro hiljadu đaka, međutim rado su se odazvali i prijavili kao naši partneri. Mi smo za početak osmislili da s njima “razmenimo” tradiciju i običaje za koje smo zaključili da su dovoljno slični, ali i dovoljno različiti da ih pokažemo jedni drugima – navodi Vesna Vujić.

Cilj projekta je uspostavljanje saradnje i druženje učenika i nastavnika kroz razne aktivnosti.

– Svako od nas će prvo obrađivati svoju istoriju, tradiciju i običaje. Osmislili smo i jedan zajednički program “Etno sajam”, kod nas i kod njih, gde bi onda doveli decu i učitelje, družili se, upoznali, izradili kuvarice i dogovorili dalju saradnju – podvlači naša sagovornica.

Za provođenje projekta iz ministarstva obrazovanja je odobreno skoro 10 hiljada kuna.

– To je dovoljno, budući da najviše sredstava ide za prevoz. Sve ostalo odradićemo sami. Tu su vredne ruke naših učenika i mama koje će naše goste dočekati, a tako ćemo i mi biti dočekani u Bačkoj Palanci. Radićemo celu ovu školsku godinu – najavila je direktorica OŠ Trpinja Vesna Vujić.

Osnovna škola Trpinja broji 86 đaka koliko ih je bilo i na kraju prošle školske godine. Među njima je i 10 prvačića.

D.B.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.