Osnovnoj školi Trpinja odobren projekat međunarodne obrazovne saradnje sa OŠ Vuk Karadžić iz Bačke Palanke

Ministarstvo obrazovanja Republike Hrvatske donelo je odluku dodeli finansijskih sredstava za podršku projektima međunarodne obrazovne saradnje u iznosu od 362 hiljade i 600 kuna. Među svega 26 škola koje će dobiti sredstva nalazi se i Osnovna škola Trpinja, jedina iz Vukovarsko-sremske županije, saznajemo od direktorice škole Vesne Vujić.

– Mi smo se prijavili na niz projekata. Nakon što smo prošle godine krenuli sa preventivnim projektom sada smo prijavili ono što nam je posebno važno, a to je projekat koji se odnosi na saradnju sa našom matičnom državom Republikom Srbijom. To nam je bio i cilj jer svih ovih godina osećamo da bi ta saradnja trebala biti bolja, a to je i velika želja nastavnika, učenika i njihovih roditelja – priča Vujićeva.

Naziv projekta je “Dunav ne poznaje granice” kroz koji će trpinjski osnovci ostvariti saradnju sa svojim vršnjacima iz Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Bačkoj Palanci.

– Iako selo Trpinja nije na Dunavu, Dunav je ta centralna reka koja nas sve povezuje i hteli smo da odaberemo školu koja je nama blizu. Našli smo saradnike u OŠ “Vuk Karadžić” u Bačkoj Palanci. To je velika škola koja ima skoro hiljadu đaka, međutim rado su se odazvali i prijavili kao naši partneri. Mi smo za početak osmislili da s njima “razmenimo” tradiciju i običaje za koje smo zaključili da su dovoljno slični, ali i dovoljno različiti da ih pokažemo jedni drugima – navodi Vesna Vujić.

Cilj projekta je uspostavljanje saradnje i druženje učenika i nastavnika kroz razne aktivnosti.

– Svako od nas će prvo obrađivati svoju istoriju, tradiciju i običaje. Osmislili smo i jedan zajednički program “Etno sajam”, kod nas i kod njih, gde bi onda doveli decu i učitelje, družili se, upoznali, izradili kuvarice i dogovorili dalju saradnju – podvlači naša sagovornica.

Za provođenje projekta iz ministarstva obrazovanja je odobreno skoro 10 hiljada kuna.

– To je dovoljno, budući da najviše sredstava ide za prevoz. Sve ostalo odradićemo sami. Tu su vredne ruke naših učenika i mama koje će naše goste dočekati, a tako ćemo i mi biti dočekani u Bačkoj Palanci. Radićemo celu ovu školsku godinu – najavila je direktorica OŠ Trpinja Vesna Vujić.

Osnovna škola Trpinja broji 86 đaka koliko ih je bilo i na kraju prošle školske godine. Među njima je i 10 prvačića.

D.B.