17/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Vukovarsko-sremska županija osigurala pomoć u nastavi za 79 učenika s teškoćama u razvoju

3 min read

Vukovarsko-sremska županija i ove školske godine nastavlja s dobrom praksom provođenja projekta „Socijalna kohezija i jednake mogućnosti: integracija učenika s teškoćama u razvoju u sistem obrazovanja“. Tim projektom će se u školskoj godini 2022./2023. osigurati pružanje podrške u nastavi za 79 učenika s teškoćama, te Ugovorom o radu zaposliti 63 pomoćnika u nastavi i 3 stručno komunikacijska posrednika za gluve i nagluve osobe.

– Reč je o hvalevrednom projektu u iznosu od gotovo tri miliona kuna, a Županija ga provodi u saradnji sa Evropskim socijalnim fondom. Ove godine će pomoć biti osigurana za 79 učenika što je porast u odnosu na prošlu godinu kada je pomoć osigurana za 59 učenika. Kada je reč o pomoćnicima u nastavi posla je sve više i izuzetno mi je drago da smo i ove godine uspeli aplicirati, te proći na konkursu za ovaj projekat jer će on za ovu školsku godinu osigurati pomoć i deci i roditeljima – istakao je Dekanić.

Ovaj projekat se provodi od 2015. godine, podsetila je pročelnica Upravnog odeljenja za obrazovanje i društvene delatnosti Jadranka Mustapić-Karlić.

– Nažalost, u prvi razred osnovne škole upisan je veći broj autistične dece što nas je iznenadilo i zabrinulo, a povećan je i broj ostalih zahteva u odnosu na prethodne godine. Kao i ranije, najviše dece koja trebaju pomoćnike u nastavi dolazi iz ruralnih sredina – kaže pročelnica.

Ukupan maksimalni iznos bespovratnih sredstava iznosi 2 miliona i 840 hiljada kuna, 85 odsto sredstava osigurano je iz Evropskog socijalnog fonda, a 15 odsto iz državnog budžeta. Vukovarsko-sremska županija je, kao osnivač 31 osnovne i srednje škole, prijavitelj i nosilac projekta koji sufinansira sa 5 odsto, u iznosu od 149 hiljada kuna.

– U okviru projekta održana je i edukacija pomoćnika u nastavi pre početka nastave kako bi bili kompetentni za obavljanje posla. Osim Vukovarsko-sremske županije slične projekte provode i Vinkovačka Agencija za razvoj i investicije Vinkovaca, Vukovarska-razvojna agencija, nekoliko udruženja i Crveni krst tako da je na području naše županije obuhvaćeno oko 200 učenika kojima su potrebni pomoćnici u nastavi – rekla je Jadranka Mustapić Karlić.

D.B.

Foto: Vukovarsko-sremska županija

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.