Jedna od najčitanijih srpskih književnica Jelena Bačić Alimpić u Vukovaru predstavila novi roman “Kletva”

U okviru manifestacije “Nedelja srpske knjige” sinoć je u Srpskom kulturnom centru Vukovar održano književno veče sa Jelenom Bačić Alimpić, koja je predstavila svoj novi roman “Kletva”. Jedna od najčitanijih srpskih autorki, u svom novom, dvanaestom romanu, “uzbudljivo i nadahnuto ispisuje emotivnu i snažnu priču o neizmernoj ljubavi, hrabrosti i odanosti”. Moderatorka programa bila je novinarka Jadranka Jaćimović-Ivan.

– Ovo je moje prvo književno veče u Vukovaru. Oduševljena sam odazivom. Sala je bila prepuna, predivna atmosfera, puna pozitivne energije, ljubavi i razmene dobrih vibracija. Oduševljena sam čitaocima iz Vukovara. Zahvaljujem se na poverenju i pozivu. Jedno veče koje ću sigurno pamtiti – rekla je nakon književne večeri popularna književnica, koja je strpljivo, još dugo posle promocije, potpisivala knjige.

Jelena Bačić Alimpić rođena je 26. marta 1969. godine u Novom Sadu. Školovala se u Karlovačkoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima i na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na Katedri za jugoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezik.

U svet književnosti ušla je 2010. godine, nakon uspešne novinarske karijere, ispunivši obećanje dato ocu da se bavi onim za šta se školovala. Njen prvi roman bestseler “Ringišpil” jedan je od najprodavanijih i najčitanijih romana u istoriji izdavačke kuće “Laguna”.

– Zaista nisam očekivala ovoliki književni uspeh, o tome nisam ni sanjala, ali mi je drago što sam se odvažila nakon velikog uspeha koji je postigao “Ringišpil” da radim iz čiste ljubavi, za sebe i svoje čitaoce. Nikome ne odgovaram, osim njima i Bogu, što je užasno velika odgovornost. Svaka knjiga je bestseler, koju čitaoci vole, ali mi je sve teže da opravdam njihovo poverenje, jer treba barem ostati na tom nekom nivou, ako ne napraviti iskorak. Nadam se da će me još poslužiti pamet i da ću uspeti da napišem još nekoliko knjiga – priča Bačić Alimpić.

Književnoj večeri s Jelenom Bačić Alimpić prisustvovala je i Rada Mitrović iz Vukovara. Jelenu je upoznala 1991. godine u Novom Sadu na televiziji NS plus, gde se zaposlila preko studentskog servisa, a sinoć su se prvi put videle nakon tri decenije.

– Volim taj stil pisanja. Dosta mi je “teških knjiga i teškog života”. Njene knjige uglavnom imaju srećan kraj, iako ne uvek onakav kakav bi čitaoci želeli i ostavljaju traga – rekla nam je ova Vukovarka koja je odnedavno u penziji.

Knjige Jelene Bačić Alimpić vole i mladi. Promociji u Vukovaru prisustvovala je i mlada Bojana Nemet iz Dalja, koja je objavila dve pesničke zbirke.

Pročitala sam i ovu novu knjigu “Kletva” što me je i nagnalo da dođem na ovo književno veče – kaže Bojana.

“Nedelja srpske knjige” održava se u periodu od 26. septembra do 1. oktobra. Večeras od 19 časova u Srpskom kulturnom centru Vukovar biće održan program “Književnici našeg zavičaja” na kojem će biti predstavljen književni opus Đorđa Ocića, srpskog književnika rodom iz Dalja. Sutra, 30. septembra od 11 časova na programu je “Integrisani radni dan” s učenicima osnovnih škola. Poslednji program je u subotu, 1. oktobra, kada će u Srpskom domu u Vukovaru sa početkom u 19 časova glumac Milan Dimić izvesti monodramu “Ima neka tajna veza” posvećenu pesniku Dušku Trifunoviću.

D.Z.