Akciji besplatnog merenja pritiska i šećera u krvi odazvalo se 57 meštana Borova

Javnoj akciji besplatnog merenja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, koja je ispred opštinske zgrade u Borovu održana u vremenu od 9 do 10 časova, u organizaciji Udruženja žena Vukovar, odazvalo se 57 meštanki i meštana Borova, među kojima i Ljiljana Smiljanić.

– Odazvala sam se iz preventivnih razloga. Šećer je u okviru normalnih vrednosti, a pritisak malo povišen, možda i zbog uzbuđenja – priča Ljiljana, koja redovno ide na zdravstvene preglede, pazi na prehranu i vežba.

Akcija je organizovana povodom Međunarodnog dana starijih osoba, podseća Svetlana Ostojić, voditeljka Podružnice Kluba osoba treće dobi u Borovu.

– Osim prevencije današnja akcija ima i edukativni karakter jer su meštani na našem štandu mogli dobiti informativne letke sa savetima kako sačuvati i unaprediti zdravlje – kaže Ostojićeva.

Ova aktivnost deo je trogodišnjeg programa “Uključivanjem do bolje integracije”, ističe koordinatorka Udruženja žena Vukovar Mirjana Mizdrak Mišanović. Najavila je i javnu akciju koja će biti održana sutra, 30. septembra od 8 i 30 u Borovu naselju.

– Već tradicionalno akcija će biti održana u parku kod fontane u Borovu naselju, u Perivoju Miše Barne. Osim besplatnog merenja pritiska i nivoa šećera u krvi, u posetu će nam doći i mališani iz Dečjeg vrtića “Vukovar 2” iz Borova naselja, koji će starijim sugrađanima čestitati Međunarodni dan starijih osoba – najavila je Mizdrak Mišanović.

Javnu akciju u Borovu povodom Međunarodnog dana starijih osoba podržao je i načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović, koji je takođe izmerio krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

Opština Borovo je partner na projektu “Nove mogućnosti – bolja socijalna uključenost starih osoba”, u sklopu kojeg je Udruženje žena Vukovar 1. juna prošle godine otvorilo podružnicu Kluba osoba treće dobi u Borovu. S obzirom da projekat završava krajem ovog meseca načelnika Baćanovića pitali smo postoji li mogućnost da aktivnosti u podružnici Kluba budu nastavljene, s obzirom na veliki interes i odaziv korisnika.

– Nadam se da će ovakvih i sličnih projekata biti i u doglednoj budućnosti. Opština Borovo podržava ovakve projekte, čije su aktivnosti usmerene prema našim meštanima. Što se tiče konkretnog projekta, koji uskoro završava, razmotrićemo kakve su mogućnosti da aktivnosti budu nastavljene u sklopu nekog novog projekta, odnosno da se u određenom vremenskom periodu “premosti”, dok ne nađemo novi izvor finansiranja, kako bi ljudi treće dobi imali prostor u koji će dolaziti i kvalitetno provoditi svoje slobodno vreme – rekao je u izjavi za Radio Borovo načelnik Zoran Baćanović.

D.Z.