U Vukovaru obeležen Svetski dan turizma

Povodom Svetskog dana turizma, u Gradskom muzeju Vukovar održan je okrugli stol na temu “Kultura, turizam i manifestacije u oživljavanju kontinentalne turističke ponude”. U organizaciji ove manifestacije učestvovali su: Fijet – udruženje turističkih novinara i pisaca u turizmu, grad Vukovar, Gradski muzej Vukovar i Turistička zajednica grada Vukovara.

– Izuzetno nam je drago da je Udruženje turističkih novinara Fijet za ovogodišnje obeležavanje odabralo Vukovar što govori puno o tome koji potencijali i koji nivo razvoja je ovde prisutna. S obzirom da je tema kultura, turizam i manifestacije govoriću o tome kako i na koji način manifestacije i kulturna baština, koja je valorizovana u turističke svrhe, može da doprinese još boljem razvoju turizma i da privuče još veći broj posetilaca u Vukovar – rekla je pre samog održavanja okruglog stola direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić.

Marina Sekulić, Tina Eterović Čubrilo i Zeljko Sabo

Obeležavanju Svetskog dana turizma u Vukovaru prisustvovala je Tina Eterović Čubrilo, predsednica Fijeta – udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu koja je građanima i turističkim radnicima čestitala Svetski dan turizma.

– Čestitam i kolegama novinarima bez čije se promocije na bi ni znalo da je Svetski dan turizma. Zaljubljena sam u kontinentalni deo Hrvatske, posebno u Slavoniju i Baranju, a grad Vukovar mi je posebno na srcu. U Vukovaru sam bila u nekoliko navrata i ove godine na dan grada kada smo Fijetovu “Zlatku jabuku” preneli u Vučedolski muzej. Bila sam prijatno iznenađena koliko se lepo grad obnovio i tada sam shvatila da o tim potencijalima naša javnost ne zna dovoljno i da su tu velike mogućnosti u razvoju turizma – rekla je Eterović Čubrilo.

Svetski dan turizma proslavlja se u smislu poruke da je kultura osnovni motiv turističkih putovanja.

– Poruka je promišljanje turizma o budućnosti u održivom razvoju, tradiciji i istorijsko-kulturnoj baštini. Danas je centralna proslava ovog dana u Indoneziji, na ostrvu Baliju, gde generalni sekretar Svetske turističke organizacije Zurab Pololikašvili šalje poruku: prvo o radnim mestima o kojima treba brinuti, o turizmu kao osloncu privrednog razvoja te da se za buduće generacije čuva kulturno-istorijska baština i tradicija – rekla je Eterović Čubrilo koja smatra da postoji razlog da se slavi turizam i u kontinentalnom delu Hrvatske.

– Turizam je prodisao nakon dve godine pandemije, vraćaju se turisti. Prijatno sam se iznenadila kada sam u Zagrebu videla turiste iz dalekih destinacija, poput Koreanaca. To znači da je turizam profunkcionisao. Na svetskom nivou očekujem da se više neće ponoviti ovakva katastrofa kao što je bila pandemija – zaključila je predsednica Fijeta Tina Eterović Čubrilo.

Kao predstavnik Vukovara prisutnima se obratio predsednik Gradskog veća grada Vukovara Željko Sabo.

– Ovo je nastavak saradnje, posebno sa gospođom Tinom Eterović Čubrilom koja je davnih godina prepoznala grad Vukovar i kontinentalni deo turizma posebno u Vukovaru gde smo dobili “Zlatnu jabuku”, koju smo prošle godine preselili iz ureda gradonačelnika u Muzej vučedolske kulture. Drago mi je da su prepoznali grad Vukovar i da se ta saradnja nastavlja – rekao je ovim povodom Željko Sabo.

S.M