Otvorena “Nedelja srpske knjige” u organizaciji SKC-a Vukovar

Programom “Otvorena biblioteka” u Srpskom kulturnom centru u Vukovaru danas je svečano otvorena “Nedelja srpske knjige”.

– Danas smo akcenat stavili na biblioteku, budući da je program osmišljen kako bismo popularizovali kulturu čitanja. S obzirom da od 2018. godine u sklopu Srpskog kulturnog centra funkcioniše biblioteka “Zaharija Orfelin” program smo i nazvali “Otvorena biblioteka” kako bismo prikazali određena izdanja koja se nalaze u našoj biblioteci, kako ona kapitalnija i vrednija dela tako ona popularnija dela tačnije izdanja koja su izašla tokom ove i pretodne godine – rekao je Srđan Sekulić, direktor Srpskog kulturnog centra Vukovar.

Bibliotekarka Maja Alić

Otvorennje ove manifestacije zamišljeno je kao predstavljanje književnog opusa biblioteke “Zaharija Orfelin” koja deluje u sklopu Srpskog kulturnog centra Vukovar.

– Izložili smo dečje knjige poput Zmajeve “Riznice”, izdanja Uroša Petrovića i najnovija izdanja koja imamo u biblioteci. Tu su i lektire za pojedine razrede. Potom smo izložili beletristiku srpskih i stranih književnika. Zatim imamo knjige istotrije i geografije, psihologije, filozofije i knjige prirodnih nauka. Mogu se tu naći i knjige o sportu i društvenim igrama i kao i knjige o umetnosti. Tu su zavičajna i referentna zbirka. Sva izdanja su novija: od 2019. do 2022. godine – rekla nam je bibliotekarka Maja Alić.

Književno veče autorke nekoliko srpskih bestselera, novinarke i književnice Jelene Bačić Alimpić biće održano u sredu, 28. septembra u 19 časova, dok će književni opus Đorđa Ocića pod nazivom “Književnici našeg zavičaja” biti predstavljen u četvrtak, 29. septembra s početkom u 19 časova.

U petak, 30. septembra u 11 časova planiran je program za učenike osnovnih škola.

Program “Nedelje srpske književnosti” završava u nedelju kada će u Srpskom domu u Vukovaru glumac Milan Dimić odigrati monodramu “Ima neka tajna veza”, posvećenu književniku Dušku Trifunoviću.

Po rečima Sekulića, direktora ove ustanove posetioce koji od sutra budu na ovom programu očekuju određena iznenađenja – ili članstvo u biblioteci, ili neka izdanja knjiga kao pokloni i ulaznice za predstavu “Ima neka tajna veza”.

S.M.