18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

ZVO: 7. Škola folklora danas u Vukovaru, sutra u Tenji

4 min read

U sklopu svojih redovnih aktivnosti Zajedničko veće opština organizovalo je 7. Školu folklora koja je provodena u prostorijama kulturno-umetničkog društva “Prosvjeta” iz Vukovara. Već tradiocionalno gosti predavači iz Srbije dolaze na istok Hrvatske kako bi koreografe KUD-ova naučili nove igre, koje oni prenose mladim igračima.

– Po sedmi put su se sastali koreografi kako bi naučili korake i usavršili svoje znanje i to znanje preneli učenicima u lokalnim KUD-ovima što i je prvenstevno cilj. Ove godine gost predavač je Dalibor Milovančević, koji već dugo radi na našim prostorima, ima prilično puno iskustva i ima šta da nauči ovde okupljene. Prvenstveni cilj je da teme budu raznovrsne, ali ovogodišnja tema je Beograd – rekao je predsednik Odbora za kulturu i sport Zajedničkog veća opština Veljko Maksić.

Dalibor Milovančević i folkloraši

Ove godine gost-predavač je Dalibor Milovančević profesionalni igrač i pevač u Ansamblu narodnih igara Srbije “Kolo”.

– Odazvao sam se da radimo prezentaciju igara iz okoline Beograda tačnije jedan deo igara iz Šumadije i da kroz 10-15 igara pokažemo tehniku igre i sve ono što je potrebno da bi se igrači bavili ovim poslom koji se bave, a to je scenski prikaz narodne igre. Ansambli i pored manjka igrača i pored manjka samog članstva imaju veliku želju da rade i kvalitetno da uče, što je i sam primer ove naše edukacije čiji je cilj isključivo da se pokaže prava igračka tehnika koja je potrebna igračima za daljnje bavljenje ovim poslom – rekao je Milovančević koji je naglasio šta je prilikom edukacije najvažnije.

– Pored toga što će naučiti nove igre, ove edukacije imaju i još jedan zadatak koji je jako bitan, a to je sam rad u KUD-ovima. Neretko se dešava da mnogi kulturno-umetnički rukovodioci usled neznanja dovode do toga da se igre nepravilno interpretiraju i tako dolazi do još gore štete nego same koristi koje rukovodioci i ansambli izvode, tako da je kod ovih edukacija jako bitno da ono što se predaje mora isto tako da bude preneto i igračnima to jest deci. Samo tako će se folklor očuvati u najboljem svetlu. Dešava se da su nekad sami KUD-ovi krivi zašto se kulturna tradicija i nasleđe jednog naroda loše interpretira, tako da mislim da je ovo jako bitna stvar za zajednicu i naš narod – rekao je Milovančević.

Edukaciju prolazi 35 igrača i umetničkih rukovodilaca iz 10 KUD-ova s područja delovanja Zajedničkog veća opština, a priliku da nauči nešto novo nije propustio ni Zoran Abadžić umetnički rukovodilac Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova koji sa seminara nosi dobre utiske i neke nove tehnike koje će rado preneti članovima borovskog KUD-a.

Sedma škola folklora u organizaciji Zajedničkog veća opština biće održana sutra i u Tenji.

Ovaj program sufinansiran je od strane Saveta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske.

S.M.

Izvor foto: Veljko Maksić (ZVO)

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.