Otvoren 19. Međunarodni naučno-stručni skup “Ružičkini dani”

U Hrvatskom domu u Vukovaru danas je svečano otvoren 19. Međunarodni naučno-stručni skup “Ružičkini dani”. Reč je o interdisciplinarnom skupu čiji je cilj promovisanje izvrsnosti u naučnim i stručnim istraživanjima s naglaskom na primenu najnovijih naučnih rezultata i stručnih dostignuća. Skup je ujedno i prilika za susrete, razmenu mišljenja i iskustava te uspostavljanje saradnje učesnika visokih učilišta, instituta i privrede. Ovom prilikom provodi se program “Susret mladih hemičara” koji će biti održani u rodnoj kući nobelovca Lavoslava Ružičke.

– Radi se o projektu koji sam pre nekih 10 godina donela iz škole, budući da sam pre dolaska u Hrvatski dom radila u školi. Kada se nešto radi cilj je da to prenosimo na mlađe generacije. Tražila se mogućnost da se mladima preda palica i pokrenuli smo projekat “Susret mladih hemičara”. To je popratni događaj koji polako, ali sigurno zauzima značajno mesto na naučnom skupu. Međutim, glavno mesto zauzimaju “Ružičkini dani”. Ovaj naučni skup svake godine dobija na težini i na njega se odaziva sve veći broj eminentnih naučnika iz područja hemije, a već nekoliko godina unazad se odvija pod naslovom “Danas nauka, sutra idustrija” što samo po sebi govori o važnosti i želji u šta taj skup treba biti pretvoren, odnosno šta on treba da znači – rekla je Ivanka Miličić, direktorica Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom Vukovar.

“Ružičkine dane” organizovali su Hrvatsko društvo hemijskih inženjera, Fakultet hemijskog inženjerstva i tehnologija iz Zagreba i Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek čiji je dekan, a ujedno i predsednik Naučno-organizacionog odbora Jurislav Babić, predstavio trodnevni program.

– Oko 170 radova će ove godine biti prezentovano i oko 200 učesnika će doći kroz ova tri dana. Osim toga održavaju se i “Dani mladih hemičara” koji su ove godine osmi po redu. Biće predstavljene prezentacije srednjoškolaca i njihovi radovi. Naučno-stručni skup ima dosta široko područje: od hemije, hemijskog inženjerstva, prehrambene tehnologie, biotehnologije, medicine u hemiji i poljoprivredi do zaštite okoliša i slično – zaključio je dekan Babić.

Ovaj naučni skup svake godine okuplja hrvatske naučnike, a ove godine će učestvovati i pet međunarodno priznatih naučnika. Zvezda ovogodišnjeg skupa je profesor Čen koji je došao iz Ciriha i koji je voditelj laboratorije gde je radio Lavoslav Ružička.

S.M.