MGMD: U Ružičkinoj kući otvorena postavka Naučnog escape rooma i Tehničko-robotičkog kabineta

U sklopu projekta “raSTEM – Razvoj STEM-a u Vukovaru” kojeg provodi Mirovna grupa mladih Dunav s partnerima, sinoć je u rodnoj kući Lavoslava Ružičke upriličeno svečano otvaranje rekonstruisanog prostora – postavka Naučnog escape rooma i Tehničko-robotičkog kabineta, na kome su javnosti predstavljeni budući sadržaji prostora i same postavke.

– Cilj projekta je jačanje kapaciteta nevladinih organizacija kako bi mlade i decu motivisale da upisuju tehničke škole, gimnazije i fakultete za STEM zanimanja. U naučnom escape roomu teme kroz koje će prolaziti su vezane za Lavoslava Ružičku, za hemijske procese i hemiju. U tim prostorima će posetioci imati dodatne sadržaje gde će na jedan savremeniji način prolaziti kroz zadatke određene teme. Tehničko-robotički kabinet je zamišljen za provođenje radionica vezanih za robotiku, STEM kamp. U samom centru Vukovara imamo dodatni prostor gde će mladi kroz neformalno obrazovanje moći da provode sadržaje ove radionice – rekla voditeljka projekta Martina Uglik iz Mirovne grupe mladih Dunav.

Postavke su otvorene za sve građane iako su ciljana grupa mladi budući da su partneri na projektu Evropski dom Vukovar, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacionih tehnologija Osijek, Tehnička škola Nikole Tesle, Gimnazija Vukovar, Razvojna agencija Vura i Grad Vukovar.

Ivanka Miličić, direktorica Hrvatskog doma, izrazila je zadovoljstvo novim naučnim sadržajima koji su vezani za Lavoslava Ružičku – hrvatskog nobelovca, rodom iz Vukovara.

– Kroz ovaj projekat uspeli smo završiti i jedan ranije započeti projekat, a to je postavljanje sadržaja vezanih za spomen kuću Lavoslava Ružičke. Županijska turistička zajednica je 2018. godine je u sklopu svog projekta “Zavičajnici” postavila hologram u rodnoj kući Lavoslava Ružičke. To je zanimljiv sadržaj ispričan na način da sam Lavoslav Ružička priča svoju iuvotnu priču. Ispričana je na način da je lako mogu prihvatiti deca i mladi, što je i bio cilj. Njegova priča na hologramu pretvorena je u niz fotografija i taj deo je obuhvaćen i završen u okviru ovog projekta, uz dodatne sadržaje koji su nastali u sklopu projekta “raSTEM” – rekla je Ivanka Miličić.

Ovom prilikom o važnosti ovog projekta za mlade i Grad Vukovar govorio je zamenik gradonačelnika Vukovara.

– Grad Vukovar je ponosni partner na ovom projektu. Veseli nas što u sklopu ovog projekta imamo novouređene prostorije u Ružičkinoj kući. Razvojem infrastrukture možemo doprineti i razvoju novih programa, koji će se i nakon projekta moći realizovati u Vukovaru. Svesni smo činjenice da je u perspektivi razvoja društva, pogotovo kad pričamo o radnim mestima, razvoj u stemu ono što trebamo gurati i poticati. Kad gledamo analize svesni samo da su radna mesta u stem području dobro plaćena mesta i koja imaju srećne radnike. To su radna mesta koja stvaraju dodatne vrednosti, a mi kao grad ćemo uvek podupirati ovakve projekte – rekao je Filip Sušac, zamenik gradonačelnika Vukovara.

U okviru ovog projekta trenutno je u izradi web stranica ruzicka.com, izrada video igre koja će krajem godine biti postavljena na google play i priprema aktivnosti koje slede,a to su: studijske posete u Istru, Pariz i Prag, nabavka opreme za stem radne kampove, održavanje dva stem kampa i slično.

Projekat koji vredi nešto više od 2 miliona i 700 hiljada kuna provodi se do 11. maja sledeće godine, a finansiran je od strane Evropske unije i iz budžeta Republike Hrvatske.

S.M.