SPCO Osijek: Predstavljena knjiga o običajima i govoru Srba u Čepinu

U prostoru Srpske pravoslavne crkvene opštine Osijek održana je promocija knjige “Običaji i govor Srba u Čepinu”, autora Zorana Miškovića, doktora medicine iz Osijeka.

– Ova knjiga je nastala kao inspiracija na knjigu “Rječnik, govor i običaji voćinskog kraja” Milenka Vasiljevića. Ja sam kao dete koje je odraslo u selu Čepinu jer moja baka živi tamo, slušao priče o tim običajima, a nakon što sam pročitao knjigu o govoru voćinskog kraja probudila se ta želja da napišem ovu knjigu. Radi se, nažalost , o zajednici koja je pred izumiranjem, pripadnika srpske nacionalne manjine je izrazito malo, ti običaji se zaboravljaju , a ovo je moj doprinos da se otrgnu od zaborava – priča autor koji je dve godine radio na istraživanju i prikupljanju materijala i fotografija o običajima Srba u Čepinu koji na tom prostoru žive od 1690.godine, ali i o njihovom govoru.

– Govor Srba u Čepinu je jedna mešavina srpskog i hrvatskog jezika te mase arhaizama. Prisutan je govor koji su doneli s brojnim seobama, a prihvatili su i jezik meštana koje su zatekli. Zato u jeziku Srba iz Čepina ima dosta germanizama koji se i danas koriste – objašnjava Mišković.

Svečana muška i ženska nošnja iz 1909.godine

U pisanim istorijskim izvorima prvi Srbi u Čepinu spominju se u drugoj polovini 15.veka, a masovno doseljavanje događa se nakon Velike seobe Srba 1690. godine. Život Srba u Čepinu bio je usko vezan za crkvu. Danas je u tom naselju kod Osijeka oko 500 meštana srpske nacionalnosti, a protojerej Aleksandar Đuranović, paroh osječki i administrator parohije u Čepinu posećuje oko 80 pravoslavnih domova.

– Ova knjiga će, svakako, doprineti očuvanju nacionalnog i verskog identiteta, pogotovo sada u našim nastojanjima da ono što smo nasledili i ono što nam je ostalo od naših predaka pokušamo da sačuvamo za one koji će doći posle nas. Na jedan čudesan način se počela ostvarivati obnova hrama u Čepinu koji je miniran 1992.godine, iako je to za mnoge već bila završena priča – rekao je Đuranović dodajući da se završetak izgradnje očekuje iduće godine.

Knjiga “Običaji i govor Srba u Čepinu” izašla je u izdanju Srpske kulturne zajednice iz Borova.

– Običaji u selima sa srpskim stanovništvom na ovom prostoru su slični, tu i tamo postoje neke razlike, ali je Zoran Mišković prikupio zanimljive podatke i fotografije i tako je došlo do odluke da je to vredno da se štampa kao publikacija. Ona može da posluži deci u školama koji uče o srpskim običajima, ali i odraslima. Iako su mnogi običaji izumrli, a broj Srba smanjio, važno je da se zapiše da smo postojali na ovom području – ističe predsednica udruženja Sretenka Čaović pohvalivši istraživački rad 29-godišnjeg Zorana Miškovića koji je nastavio tradiciju svog dede, osječkog prote Lazara Miškovića i svog oca Milorada Miškovića, doktora medicine. Knjiga sadrži i zanimljiv rečnik čepinskih Srba, a štampana je u 200 primeraka.

D.B.