15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Na Dobroj vodi u Vukovaru otvorena 16. manifestacija Brankovi dani

5 min read

U organizaciji Srpske pravoslavne parohije vukovarske, pored hrama Svete Petke u Vukovaru, na Dobroj vodi juče su počeli 16. Brankovi dani. To je kulturna i duhovna manifestacija koja je posvećena pesniku Branku Radičeviću koji je u mladosti posećivao Vukovar, rodno mesto njegove majke Ružice. Manifestacija je otvorena tamburaškim pesmama i recitacijama gimnazijalaca koji su i vodili program.

Učenice 1. razreda Gimnazije recitovale su pesme Branka Radičevića i vodile program

– Nadam se da ćemo i ove godine, kao što smo i ranijih godina sabirali na ovom prelepom mestu pod blagoslovom Prepodobne matere Paraskeve, sabrati ljude, sećajući se velikog srpskog pesnika Branka Radičevića, koji je dolazio u Vukovar rođeni grad svoje majke Ružice u ovu svetinju, gde je u mladalačikm danima imao mnoge inspiracije koje su dovele do toga da je napisao prelepe pesme, ne samo u kulturnom, pesničko-književnom životu našeg naroda nego bogateći i književni rod cele Evrope – rekao je protojerej-stavrofor Miljen Ilić.

Profesorka srpskog jezika Slađana Milješić Ćićić čita besedu o Branku Radičeviću

Tradicionalnu besedu ove godine održala je profesorka srpskog jezika Slađana Milješić Ćićić iz Ekonomkse škole Vukovar.

– Meni je ove godine pripala čast, ali i ne samo čast nego i odgovornost da pričam o Branku Radičeviću. Velika odgovorost zato što je ovo vrlo značajna manifestacija za našu zajednicu, a i zato što je velika odgovornost reći nešto o Branku Radičeviću, a ne ponoviti se. Zaista ću pokušati ove godine da o njemu kažem možda nešto malo drugačije nego što su o Branku ranije govorili. Akcenat je na njegovoj hrabrosti da bude drugačiji u vremenima u kojima je živeo i da započne nešto novo u našoj poeziji, da podrži reformu Vuka Karadžića i da se na taj način odupre tradicionalnoj struji našeg života i književnosti – rekla je ovom prilikom Milješić Ćićić.

Manifestaciju su svojim pesmama uveličali članovi Tamburaških sastava “Vučedolski zvuci” iz Vukovara sa vokalnim solistima Živojinom Jergićem i Milisavom Pekovićem i “Dunavske zore” iz Borova.

– Uvek nam je drago doći u Vukovar, u crkvicu i učestvovati na Brankovim danima. Izvešćemo program koji je prikladan, s tim da ćemo predstaviti i novu solistkinju Laru Veselinović koja peva u Kulturno-umetničkom društvu “Branislav Nušić”, a ovo će joj biti prvi nastup sa “Dunavskim zorama” . Ona će otpevati pesme “Vidovdan” i “Srpkinjica jedna mala”, a mi ćemo otpevati klasičan repertoar “Što se bore misli moje”, “Tiho noći” i na kraju da podignemo ritam, pesmu “Malo ja, malo ti” – rekao je uoči nastupa voditelj Tamburaškog sastava “Dunavske zore” Dušan Latas.

Vokalna solistkinja Lara Veselinović i T.S. “Dunavske zore”

Ove godine, će za učenike osnovnih škola 22. i 29. septembra biti organizovani “Integrisani radni dani”, a “Čas na otvorenom” za učenike srednjih škola planiran je za 24. septembar. Sledeći programski dan, nazvan “Kroz pesmu i igru”, predviđen je za nedelju 25. septembra s početkom u 17 časova. Tada će, sa recitalima, igrokazom i folklornim igrama u programu učestvati Srspko kulturno društvo “Prosjveta” podobor Vukovar, grupa iz Borova naselja, muška pevača grupa “Naši koreni” iz Borova i Vukovarsko srpsko pevačko društvo “Javor”.

Zadnji programski sadržaj biće održan 2. oktobra na kom će se predstaviti deca vrtićke dobi i Plesna grupa “Venera” , a program će uz recitale voditi deca Osnovne škole “Dragutin Tadijanović” iz Vukovara. Kao i dosada najbolji literarni radovi biće nagrađeni nagradom „Ružica Radičević”, a ove godine će nagradom “Mina Karadžić” biti nagrađeni i najbolji likovni radovi.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link