Dani ukrajinske kulture: Održan koncert u Hrvatskom domu

U okviru manifestacije “Dani ukrajinske kulture” u Hrvatskom domu Vukovar u subotu uveče održan je Koncert amaterskog kulturno-umetničkog stvaralaštva, u organizaciji Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske i Ukrajinskog kulturno-prosvetnog društva “Ivan Franko” iz Vukovara.

Pored domaćina i organizatora, u programu su učestvovala i Ukrajinska kulturno-prosvetna društva “Ukrajina” iz Slavonskog Broda, “Taras Ševčenko” iz Kaniže, “Karpati” iz Lipovljana i Kulturno-umetničko društvo “Ivan Senjuk” iz Kule u Srbiji.

– Organizovanjem ove manifestacije, kojom se prikazuju svi segmenti ukrajinske kulture, koju su naši preci doneli na ove prostore pre više od 120 godina, nastojimo animirati Ukrajince na slobodno izražavanje nacionalne, verske i druge pripadnosti, na slobodnu upotrebu maternjeg jezika u svakodnevnom životu, čime bi smanjili asimilaciju, a domaćem stanovništvu želimo pokazati lepotu ukrajinske kulture i Ukrajine kao naše pradomovine, doprinoseći razvoju multikulturalnosti, tolerancije i podizanju kvaliteta življenja u multinacionalnoj sredini kao što je naš Vukovar – rekla je u izjavi medijima sekretarka Ukrajinskog kulturno-prosvetnog društva “Ivan Franko” iz Vukovara Marija Semenjuk Simeunović. Ističe da kroz ovaj program žele pomoći i raseljenim osobama iz Ukrajine, da se što lakše integrišu i uključe u rad Udruženja. Na vukovarskom području danas je 50-ak raseljenih osoba iz Ukrajine, a na području Vukovarsko-sremske županije njih oko 300.

Rad ukrajinske zajednice u Vukovaru, koja je malobrojna, ali dobro organizovana, pohvalio je i predsednik Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske Vlado Karešin iz Slavonskog Broda.

– U Vukovaru su Ukrajinci malobrojni, ali dobro rade. Za to im skidam kapu. U Vukovaru se održavaju i “Dani ukrajinske kulture”. Nagodinu imamo jubilej, 20. godišnjicu manifestacije. Nadamo se da ćemo taj jubilej proslaviti u novoizgrađenom Ukrajinskom domu u Vukovaru. Čekamo na upotrebnu dozvolu, tako da se nadamo da ćemo Ukrajinski dom, ako ne ove godine, nagodinu sigurno otvoriti – poručio je Karešin.

Prema poslednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj danas živi oko dve hiljade Ukrajinaca.

Više u emisiji “Baština” koja je na našem programu u četvrtak, 29. septembra od 12 časova i 10 minuta.