Borovo: Sećanje na poginule i nestale meštane

Na Mesnom groblju u Borovu pre podne je održan parastos za više od 80 meštana Borova koji su poginuli ili nestali za vreme rata u periodu od 1991. do 1996.godine. Milki Savić je u ratu poginuo suprug, a bol ne prestaje ni nakon tri decenije.

– Prošla je 31 godina, a kao da je juče poginuo. Sećanja su još uvek bolna…Samo da više nikada ne bude rata – kaže Milka.

U prisustvu porodica poginulih i predstavnika društveno-političkog života parastos su služili borovski sveštenici Čedo Lukić i Dragan Serdar i đakon Zdravko Bošković. Okupljenima se u ime organizatora komemorativnog skupa obratio Dušan Latas, predsednik Veća srpske nacionalne manjine u opštini Borovo.

– Danas se sećamo svih poginulih i nestalih stanovnika Borova. Devedesete godine su odnele njihove živote, njihove snove i njihove želje. Oni nisu dočekali mir. A, najveća vrednost čovečanstva jeste mir. Mir slave sve religije, mir je u pesmama, mir je u pozdravima. Zato sa ovoga mesta upućujemo želje da mir vlada svugde gde živi srpski narod, da mir zavlada u celom svetu – poručio je Latas.

Vence na spomen obeležje položili su predstavnici: porodica poginulih i Veća srpske nacionalne manjine u opštini Borovo, generalnog konzulata Srbije u Vukovaru, Opštine Borovo, Zajedničkog veća opština, SDSS-a, Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije i grada Vukovara, udruženja Plavi Dunav, Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Borovo, KUD-a “Branislav Nušić” Borovo, Udruženja penzionera Borovo, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo, Šah kluba Sloga, Lovačkog društva Borovo i Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije.