Arhijerejsku liturgiju i prizivanje Svetog Duha u Borovu služio episkop osečkopoljski i baranjski gospodin Heruvim

U parohijskom domu Hrama Svetog Stefana u Borovu, juče je na praznik Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja, služena sveta arhijerejska liturgija kojom je načalstvovao episkop osečkopoljski i baranjski gospodin Heruvim, uz sasluženje mesnog sveštenstva. Povodom nove školske godine služena je i molitva priziv Svetog duha, a vladika Heruvim je ujedno pričestio decu i nastavnike naše škole kao i ostale vernike. Brojnoj deci, nastavnicima borovske škole i vernom narodu ovim povodom obratio se episkop osečkopoljski i baranjski gospodin Heruvim.

– Dragi narode, poštovani direktore Osnovne škole Borovo, draga deco neka svima bude na zdravlje i spasenje današnje sveto sabranje. Danas smo se okupili iz razloga da blagosiljamo Gospoda, a isto tako da učestvujemo u prazniku, velikom događaju koji se desio – Usekovanje glave Svetoga Jovana proroka i preteče. Veliki je to praznik i velika teologija samoga Jovana, proroka i preteče. Njegov rad na zemlji je bio isključivo da ljude pozove ka pokajanju, a gde god se na slikama u crkvama nalazi, uvek stoji ona njegova pouka “Pokajte se jer se približi carstvo nebesko”. Pored ovog liturgijskog sabranja koje je kruna svih molitvoslovlja i svih bogoslužbenih službi u našoj svetoj crkvi – liturgija je kruna i ispunjenje svega onoga što je Gospod ostavio čoveku ovde na zemlji da bi mogao da učestvuje i da obnovi zajednicu s njim. Danas je zaista ovde bilo lepo jer se mnoštvo dece pričestilo, narod se pričestio, a to je potvrda Vaše vere – deo je besede episkopa osečkopoljskog i baranjskog gospodina Heruvima.

Pričešće dece koja pohađaju Osnovnu školu Borovo

Jučerašnje molitveno sabranje bila je i prilika da vladika Heruvim poseti Hram Svetog Stefana koji je u obnovi.

– Hvala Bogu sabralo se dosta dece i naroda tako da to budi radost u čoveku da ovi prostori, posebno Borovo kao jedna najveća zajednica u našem okruženju, živi u duhu pravoslavne vere, u duhu jednog zajedništva što je rezultat svega ovoga što smo danas doživeli na svetoj liturgiji. Posle obilaska svetog hrama, vidimo da radovi napreduju te je i lokalna zajednica, zajedno sa načenikom uključena u obnovu samog hrama. To pakazuje njihovu veliku ljubav i brigu paroha koji ovde služe da sveti hram treba biti najlepše ukrašen i da on ima svoj istorijski kontinuitet. Restauracija zidnog oslika pokazuje kontinuitet od 35-40 godina, pokazuje da su se naši preci marljivo trudili da ukrase hramove, a mi ih hvala Bogu, danas obnavljamo da bismo ih ostavili pokoljenjima posle nas – rekao je episkop osečkopoljski i baranjski gospodin Heruvim.

Ovom prilikom u čin protonamesnika odlikovan je jerej Dragana Serdar.

Protonamesnik Dragan Serdar

S.M.