Udruženje udomitelja VSŽ “Zagrljaj” od Grada Vukovara na korištenje dobilo nekretninu u Borovu naselju

Udruženje udomitelja Vukovarsko-sremske županije “Zagrljaj” od Grada Vukovara dobilo je na korištenje nekretninu u gradskom vlasništvu, na adresi Padobranska 2 u Borovu naselju.

– Već 12 godina Udruženje deluje na području grada Vukovara. Dosad smo bili “beskućnici”, a sada nas je Grad Vukovar “udomio”. Još više ćemo raditi i truditi se. Biće i lakši rad s decom, jer imamo svoj prostor za druženja i radionice. Zahvalni smo, uzbuđeni i srećni. Hvala Gradu Vukovaru – rekla je u izjavi medijima Natalija Medak, koja se udomiteljstvom bavi već 18 godina.

– To me je usrećilo. Puna mi je kuća. Sa mlađom decom se i ja osećam mlađe. To je predivan osećaj. Već imam petero unuka. Presrećna sam. Mi ćemo promovisati udomiteljstvo i dalje. Tražiti od ljudi da prime barem jedno ili dvoje dece. Oni ništa ne traže, samo krevet i otvoreno srce – priča Natalija koja danas brine o šestero udomljene dece.

Predsednici Udruženja udomitelja Vukovarsko-sremske županije “Zagrljaj” Nataliji Medak ključeve nekretnine i ugovor uručio je gradonačelnik Ivan Penava. Reč je o manjoj kući s okućnicom ukupne površine 207 kvadratnih metara u gradskom vlasništvu, u čiju je adaptaciju i opremanje Grad Vukovar uložio 60-ak hiljada kuna, ističe Penava.

– Glavna namena ove kuće je da u njoj budu omogućeni susreti udomljene dece sa biološkim roditeljima, u okruženju koje je neutralno i sigurno, kako bi se ostvarilo i pravo dece i pravo roditelja – rekao je, između ostalog, gradonačelnik Penava.
U Udruženju je 19 udomiteljskih porodica, koje brinu o 45 do 50-ero dece, saznajemo od potpredsednika Udruženja Tihomira Ćorluke iz Bogdanovaca, koji je i sam udomitelj.

– Supruga i ja smo udomitelji već tri godine. Imamo troje dece, sestru i dva brata. Naravno, život je drugačiji. Ne možemo imati svoju biološku decu, ali imamo njih troje – kaže Ćorluka, koji upozorava na komplikovan postupak udomljavanja i posvajanja. Smatra da bi zakone koji regulišu ovu materiju trebalo menjati iz temelja, za šta se bore u svom radu.

Ugovorom je nekretnina u Borovu naselju data na korištenje Udruženju udomitelja Vukovarsko-sremske županije “Zagrljaj” na period od pet godina, sa mogućnošću produženja ugovora.

D.Z.