Na likovnoj koloniji u Borovu nastalo 60 radova

Dodelom zahvalnica i zajedničkim ručkom, u Borovu je u nedelju zatvorena 31.Međunarodna likovna kolonija u organizaciji Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić”. Na trodnevnoj koloniji učestvovao je 31 umetnik iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

– Umetnici su bili vredi. I oni i mi kao organizatori smo prezadovoljni jer su nam ostavili ukupno 58 slika, jednu skulpturu i jedan duborez u drvetu. Do sada nikad nije bilo toliko radova, a ono što je još važnije radovi nikada nisu bili kvalitetniji – rekao je predsednik Društva Rado Bosić.

Jelena Badnjevac Ristić iz Pančeva na borovske kolonije dolazi već 14 godina.

– Vikend je odlično protekao. Uz nas koji redovno učestvujemo na koloniji bilo je i novih ljudi iz Republike Srpske , a ono što me posebno oduševilo bilo je uključeno dosta mladih, osnovaca, koji su se vrlo lepo snašli. To me je prijatno iznenadilo i obradovalo jer će na koloniji biti podmlatka – kaže Jelena Badnjevac-Ristić.

Jelena Badnjevac Ristić

– Ovo je prekrasna kolonija, ne samo što se tiče slikanja nego i razmene iskustava, a posebno veselog druženja. Borovska likovna kolonija ima jedan nivo koji organizatori ne samo zadržavaju već svake godine unapređuju, gde se ceni umetnost i ovi radovi koje mi napravimo imaju svoje mesto – kaže Ranka Mirković iz Osijeka.

Ranka Mirković

Umetnici su tokom tri dana stvarali na slobodnu temu, a Nenad Stojkov iz Beograda se odlučio za seoske motive u stilu poetskog realizma po kojem je prepoznatljiv.

– Obično radim neke banatske motive koji su vrlo slični sremskim motivima. Radio sam kuću, ispred kuće živinu i jedan stari zid sa crkvom u pozadini i rodama u gnezdu. Trudim se da napravim nešto originalno i da se to ljudima dopadne – priča 39-godišnji umetnik.

Nenad Stojkov

Likovnu koloniju u Borovu svečano je zatvorio predsednik Opštinskog veća opštine Borovo Duško Drobić.

– Ovim putem se zahvakljujem KUD-u , likovnoj sekciji i umetnicima što su odvojili tri dana i napravili radove koje su ostavili za fundus KUD-a. Broj kolonija koje su održane u kontinuitetu govori da se dobro radi, da umetnici rado dolaze u Borovu i da su zadovoljni domaćinima – rekao je Drobić.

D.B.

Foto: KUD “Branislav Nušić” Borovo