Svečano otvorena novoobnovljena škola Nikole Andrića u Vukovaru

U Vukovaru je prvog dana nove školske godine upriličena svečanost otvorenja novoobnovljene Osnovne škole Nikole Andrića kojoj je, kao izaslanik premijera, prisustvovao ministar obrazovanja Radovan Fuchs. Radovi na obnovi škole trajali su četiri godine, a za to vreme učenici su nastavu pohađali u zgradi Osnovne škole Antuna Bauera.

– Obnova ove škole trajala je jako dugo, za jedan takav školski objekt nedopustivo dugo. Čitav splet nesretnih okolnosti koji se zbivao kroz sve ove godine teško može opravdati ovoliko otezanje. Danas je to jedna moderna škola. Nije se stvar pokrenula relativno dugo, tek od 2019. izmenom zakona koji je onda omogućio da Vlada direktno sredstvima interveniše, čitav proces se ubrzao. Onda smo opet imali jedan nezgodan događaj s izvođačem, i to je otegnulo čitav proces. Vlada je direktno učestvovala s nešto više od 20 miliona kuna, odnosno oko 80 odsto ukupnog troška – rekao je ministar Fuchs.

Više od dve decenije učenici su boravili u školi u kojoj su prozori prokišnjavali, instalacije predstavljale opasnost, a vanjska fasada škole izgledala kao da je ratno stanje. Obnovu je 2019.godine pokrenula bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak koja je inicirala izmene zakona kako bi hrvatska Vlada mogla osigurati sredstva i direktno intervenisati. Za obnovu i opremanje škole utrošeno je oko 25 miliona kuna, od čega su 80 odsto sredstva iz državnog budžeta, a sa po 10 odsto su učestvovale Vukovarsko-sremska županija i Grad Vukovar.

– Mi ćemo biti škola u kojoj će se nastava odvijati u jutarnjoj smeni, imaćemo slobodno poslepodne za sve vannastavne aktivnosti koje smo do sada u otežanim uslovima mogli odrađivati i kabinetsku nastavu i izvrsnu školsku dvoranu, kuhinju, blagovaonicu. Cilj nam je organizovati nastavu za celodnevni boravak u školi gde će i roditelji znati da su im deca na sigurnom, zbrinuta u kvalitetnim uslovima o odgojno-obrazovnoj instituciji – istakla je direktorica škole Josipa Kotromanović Sauha.

Ove godine je u prvi razred upisano 25 učenika, a škola broji oko 200 učenika.

– Mi smo dvojezična škola, škola koja ima nastavu na standardnom hrvatskom jeziku i na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu tako da imamo dva razredna odeljenja sa po 12 učenika – rekla je direktorica škole dodajući da je ta brojka na nivou proteklih nekoliko godina.

Situacija na nivou županije je loša, sve je manje učenika, zbog čega su neke područne škole ugašene, upozorio je vukovarsko-sremski župan Damir Dekanić.

– Ove godine su ugašene tri takve škole, jednostavno nema učenika. U Vukovarsko-sremskoj županiji ove godine upisano 400-tinjak učenika manje. Nadam se da će se trend okrenuti i da takvih situacija više neće biti – zaključio je župan.

Na svečanosti je govorio i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je istakao da se u obnovu školu krenulo ozbiljnije nakon što je Grad Vukovar preuzeo osnivačka prava nad svih sedam osnovnih škola u Vukovaru.

Svečanosti je prisustvovala i konzulica Generalnog konzulata Srbije u Vukovaru Ljudmila Ostojić, zamenik gradonačelnika Vukovara Srđan Kolar i predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.

Tekst i foto: D.Bošnjak