Vukovarski vrtići beleže porast broja upisane dece

Povodom početka nove pedagoške godine, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i pročelnik Upravnog odeljenja za obrazovanje Darko Dimić juče su sa saradnicim obišli Dečje vrtiće Vukovar I i Vukovar II. U Vukovaru poslednjih godina dečji vrtići beleže kontinuirani porast upisane dece, a takav trend nastavljen je i u ovoj pedagoškoj godini, u koju je upisano 842 deteta, rekao je gradonačelnik Ivan Penava.

– Najlepša vest je što u ovoj godini naši vrtići imaju 39 više dece koji pohađaju različite dobne grupe unutar predškolskog odgoja. Po rečima direktorice Kulić svedočimo o porastu i deset novootvorenih grupa u proteklim godinama u našim vrtićima, što nam daje puno razloga za zadovoljstvo jer govorimo o mladim porodicama i našim najmlađim sugrađanima – rekao je Penava te podsetio da je na centralnom objektu Dečjeg vrtića Vukovar I završena i energetska obnova na način da je vanjska drvena stolarija zamenjena novom PVC stolarijom. Ukupna vrednost izvedenih radova iznosi 621.559,12 kuna, a projekt je sufinansiran uspešnom prijavom na program Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Evropske unije u iznosu od 300 hiljada kuna te u iznosu od 225 hiljada kuna putem programa koji provodi Središnji državni ured za demografiju i mlade.
Ovom prilikom direktorica Dečjeg vrtića Vukovar I, Mirjana Kulić navela je da je u ovoj pedagoškoj godini upisano 160 dece više u odnosu na prošlu, te da u njihovom radu učestvuje 58 vaspitača.

– Od ove pedagoške godine imamo 30 vaspitno-odgojnih grupa, a ove godine smo otvorili jednu grupu više. Od toga je 9 jasličkih grupa što je nagli porast. U našem područnom objektu Mitnica imamo čak 4 jasličke grupe, što do sada nije bio slučaj. Trenutno 638 dece sada pohađa Dečji vrtić Vukovar I – navodi Kulićeva.

Pročelnik Upravnog odeljenja za obrazovanje grada Vukovara Darko Dimić, u Dečjem vrtiću Vukovar II rekao je da je tokom prošle godine u rad dečjih vrtića uloženo oko 12,6 miliona kuna, a ove se godine nastavilo tim tempom.

– U prvih šest meseci potrošeno je gotovo 6,5 miliona kuna s tendencijom povećanja jer vidimo da su cene energenata vrtoglavo u porstu i da će u iduća 4 meseca sigurno doći i do povećanja troškova, tako da smo sigurni da će taj broj preći 13 miliona kuna. Grad Vukovar se trudi pomoći roditeljima kroz razne vidove, kako osnovnoškolcima, tako i deci vrtićke dobi, da ne utiče u ovim kriznim vremenima na njihov standard tako da pokušavamo zadržati određene cene u nastavku godine – poručio je pročelnik Dimić.

Po rečima direktorice Dečjeg vrtića Vukovar II Marine Latinović, ova ustanova ima deset vaspotno-odgovjnih grupa u kojima s decom program realizuje 20 vaspitača na srpskom maternjem jeziku i dva vaspitača na hrvatskom.

– I ove godine beležimo blagi porast upisane dece u ukupnom broju, a što se tiče novoupisane dece imamo ih 14 više nego prošle pedagoške godine. Mi smo se potrudili da sva prijavljena deca čija su oba roditelja zaposlena budu primljena u vrtić, a za ostale kada se za to steknu uslovi. Imamo deset vaspitno-odgojnih grupa, radimo na dve lokacije. U našem centralnom vrtiću deluju četiri grupe, u vrtiću u Borovu naselju imamo područni objekat u kom je šest grupa. Veselimo se novom početku, novoj deci, roditeljima i novim saradnjama – izjavila je ovom prilikom, direktorica Dečjeg vrtića Vukovar I Marina Latinović koja je naglasila da su uz pomoć Grada Vukovara ove godine u ovoj ustanovi zaposlena i dva asistenta za decu s poteškoćama u razvoju.

S.M.