Danuvina Alcaris – replika rimskog broda iz IV veka u Vukovar stiže u utorak 6. septembra

U sklopu međunarodnog Interreg projekta Living Danube Limes u utorak 6. septembra u Vukovar će uploviti replika rimskog broda iz 4. veka. Brod je putovanje dunavskim limesom započeo 15. jula ove godine u Nemačkoj, a nakon Austrije, Slovačke i Mađarske, stiže i u Hrvatsku.

Hrvatski partner projekta je Institut za arheologiju koji zajedno s Gradskim muzejom Vukovar i Muzejom vučedolske kulture učestvuje u organizaciji ovoga događaja.

Posada, koju čine međunarodni volonteri, boraviće u Vukovaru, a za tu priliku organizatori su pripremili različite sadržaje. U utorak 6. septembra u 14 časova replika broda pristaće u Veslački klub Vukovar.

U sredu 7. septembra, u vremenu od 11 do 15. časova u Dvorcu Eltz biće održane edukativne radionice. Ivana Ožanić Roguljić iz Instituta za arheologiju održaće prezentaciju o dunavskom limesu i demonstraciji rimskog klesanja.

Od 13 časova sledi radionica “Rimske igre na ploči” za koju se zainteresovani mogu prijaviti na e-mail: gkusic@muzej-vukovar.hr

Od 5 do 17 časova biće upriličeno razgledavanje broda Danuvina Alacris, a predavanje o tom brodu biće održano od 17 časova do 17 i 30.

Od 17:30 do 20 časova trajaće Muzejski pub kviz u Dvorcu Eltz.