Počela nova pedagoška godina, u borovski vrtić upisano 80 mališana

Spread the love

Nova pedagoška godina započela je juče, a u Dečji vrtić “Zlatokosa” Borovo za sada je upisano 80-ero dece, među kojima je 16 predškolaca.

– Širom otvorenih vrata smo dočekali naše mališane i one koji su do sada pohađali vrtić i one koji su se upisali ove godine. Mi smo u skladu sa planom upisa formirali pet vaspitnih grupa, neke su mešovite, neke su vezane za godinu dana starosti. Iskreno se nadamo da ćemo ovu pedagošku godinu proći bez epidemioloških mera što nam znatno otežava organizaciju rada, ali i realizaciju aktivnosti i poticaja za decu – rekla je u izjavi za naš direktorica Dečjeg vrtića “Zlatkosa” Borovo Radmila Latas koja podseća roditelje da je program predškole, unazad nekoliko godina obavezan.

– Od ove godine ima i novina, do sada nije bilo nikakvih sankcija vezano za situaciju kada dete ne pohađa program predškole. Od ove godine, novim Zakonom o predškolskom odgoju, svi oni koji ne pohađaju program predškole, koji je obavezan snosiće određene sankcije. Nažalost, biće prijavljeni u socijalnu službu, a da izbegnemo sve te situacije želim da pozovem sve one roditelje koji do sad nisu, da upišu svoje dete u program predškole – pojasnila je direktorica Latas.

Opština Borovo, kao osnivač ove ustanove, u zadnje četiri godine finansirala je rekonstrukciju i uređenje vrtića te prilagođavanje energetskoj efikasnosti. Promenjeni su vrata, prozori i podovi, postavljena je nova rasveta i uvedeno grejanje na pelete što je značajno doprinelo uštedi energenata. Dvorište je uređeno, postavljene su nove sprave za decu sa gumenom podlogom, a trenutno se završava i dvorana.

Nova premaua novoj dvorani Dečjeg vrtića “Zlatokosa” Borovo

– Razveselilo nas je što je dvorana podeljena pomičnom pregradom tako da će deca vrtića imati poseban prostor u kom će samo oni boraviti jer nam je to do sad bio problem, budući da se dvorana koristi i u druge svrhe, a sanitarna inspekcija ne dozvoljava da se prostor u kom borave deca koristi za nešto drugo. Veseli nas što dvorana izgleda predivno, dole su podno grejanje i gumeni pod. Osnivač je izdvojio i značajna sredstva za kupovinu kompletne opreme za dvornu tako da su tu sve nove igračke. Zadnje što smo odradili tokom ovog leta jeste kupovina garderobnih ormara, novih za vrtić. To je bilo jedino što je ostalo, a da nije promenjeno otkada je vrtić osnovan, izdvajanjem sredstava Zajedničkog veća opština – zaključila je zadovoljno direktorica vrtića “Zlatokosa” Borovo Radmila Latas.

Novi garderobni ormarići

Vrtić danas ima devet stalno zaposlenih vaspitača, a zaposlena su i dva pripravnika.

S.M.