Na borovskoj likovnoj koloniji učestvuje 30 umetnika iz regiona

Spread the love

U Borovu je pre podne otvorena 31.Međunarodna likovna kolonija u organizaciji Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić”.

– Ovogodišnji saziv okupio je trideset umetnika iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Učesnici su iz Subotice, Sombora, Beograda, Doboja, očekujemo umetnike iz Vrnjačke banje, Pančeva i Banja Luke. Većina je stigla, neki su u putu, dok je nekoliko umetnika sprečeno, ali su poslali svoje radove. Došla nam je i delegacija iz Vojke kod Stare Pazove koju predvodi predsednica Mesne zajednice, a ujedno i predstavnici njihove likovne kolonije koji žele saradnju s nama – rekao je Boško Popović, voditelj likovne sekcije borovskog “Nušića”.

Ivan Šarčević iz Subotice je kroz Borovo često prolazio, ali na likovnoj koloniji učestvuje prvi put.

– Drago mi je da sam u Borovu prvi put na likovnoj koloniji, milion puta sam prošao kroz Borovo, ali nikad nisam bio na koloniji. Čest sam gost u Hrvatskoj, u Slavoniji i Baranji. Pola Evrope sam obišao radeći slike, Rumuniju, Mađarsku, Češku, Bosnu i Hercegovinu…Ovo mi je 776.kolonija u mojoj karijeri – priča 72-godišnji umetnik.

Stipan Kovač iz Sombora ne propušta druženje umetnika u Borovu. Od 31-nog saziva, učestvovao je, kaže, na 27.

– U jednom obraćanju sam rekao: Pa, vi da nas i ne pozovete, mi znamo plivati, mi ćemo sami doći! Ovde sam zaista sreo fine ljude, dobre umetnike, kroz ove kolonije je prodefilovalo od 250 do 270 ljudi, ali evo, nas dvojica, trojica, prijatelj Rađenović i ja dolazimo svake godine. Nama je to kao u svatove doći, srećemo jednu dobru atmosferu kao retko gde – ističe Kovač.

Među učesnicima je i desetak članova borovskog “Nušića”. Od prošle godine im se pridružila trinaestogodišnja Vanja Nikić.

– Prošle godine me mama pitala da li želim da učestvujem pošto jako volim da slikam i crtam i ja sam prihvatila jer volim probati nešto novo, a ove godine sam se prijavila jer je prošle godine bilo lepo organizovano, a svidela mi se na kraju i moja slika. Naslikala sam Ahileja iz grčke mitologije. Bio je to poklon za mog brata i evo i dalje stoji u njegovoj sobi. Ove godine ću slikati hram Svetog Save uljanim bojama – rekla nam je Vanja.

Likovnu koloniju su otvorili Rado Bosić, predsednik KUD-a Branislav Nušić i Zoran Baćanović, načelnik opštine Borovo koji je učesnicima kolonije poželeo dobrodošlicu. Umetnici će do nedelje stvarati na slobodnu temu.

Opština Borovo je generalni pokrovitelj manifestacije koju finansijski podržava i Zajedničko veće opština sredstvima Saveta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

D.B.