Na Danima srpske kulture u Istri predstavila se i borovska slikarka Ljubica Mirosavljević

Dani srpske kulture u Istri, u organizaciji Zajednice Srba Istre, Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta” pododbor Umag i Veća srpske nacionalne manjine grada Umaga, održani su po 14. put 16. i 17. avgusta. Svečano otvaranje ove manifestacije održano je u Puli, a završno veče na Trgu Slobode u Umagu. Tom prilikom, Ansambl narodnih igara SKD „Prosvjeta“ Vukovar, za publiku u Puli i Umagu izveo je celovečernji program. Pored folklornog dela, srpska zajednica sa istoka Hrvatske, dodatno se predstavila prezentacijom autohtonih suhomesnatih proizvoda, vina i pića ovog kraja kao i ručnih radova. U etno prezentaciji predstavile su se članice Etno sekcije KUD-a „Sloga“ Vukovar, Klub osoba treće dobi Borovo pri Udruženju žena Vukovar i Udruženje žena „Jelica“ iz Vukovara.

Priliku da učestvuje na ovoj manifestaciji imala je i Ljubica Mirosavljevic, slikarka iz Borova.

– Izlagala sam 15 slika, moji motivi su inače Dunav i cveće. S obzirom koliko Srba ima u Puli, odaziv je bio solidan. Nadali smo se da ćemo biti na vanjskoj bini, međutim binu su postavili u jednom dvorcu. Dvorac je vrlo velik i u njegovim hodnicima smo izlagali svoje postavke. Publici u Istri je Dunav stran. Imala sam slike sa dunavskim motivima, ali su više gledali cveće – rekla je slikarka Ljubica.

Slikarka Ljubica Mirosavljević iz Borova

Da za nove stvari nikad nije kasno dokazuje Ljubica svojim primerem, budući da se slikarstvom počela baviti kad je otišla u penziju. Iako je probala druge tehnike slikanja, uglavnom slika tehnikom ulje na platnu.

– Slikarstvo sa naše kolonije sam uvek pratila. Ja sam blizu kolonija uvek bila, gosti slikari su bili kod mene i spavali, još dok se nisam bavila slikarstvom. Tada sam sedila i često ih posmatrala i rodila se želja da probam. Malo po malo, uz njihov savet i pomoć kako se mešaju boje, jedne boje sa drugom. Krenulo je nikako, kasnije je bilo sve bolje i bolje – kaže Ljubica.

Ljubica je redovna učesnica Likovne kolonije u našem mestu, a učestvovala je i na kolonijama u Vukovaru i u Belom Manastiru.

– Žitište mi je ostavilo baš jedan dobar utisak. Tamo samo upoznala dobre slikare i napravila sam dve slike koje su tamo i ostale. Neki od tih slikara dolaze sad i kod nas. Bilo mi je lepo i u Belom Manastiru i verujem da ću i opet ići. Najlepša kolonija bude naša, mi imamo najviše slikara, koliko znam ove godine biće ih 35 – kaže Ljubica Mirosavljević.

S.M.