24/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Borovski KUD “Branislav Nušić” učestvovao na Festivalu folklora u Grčkoj

3 min read

Članovi borovskog Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušič”, od 23. do 29. avgusta boravili su u mestu Agrino u Grčkoj, gde su učestvovali na Međunarodnom festivalu folklora.

– Put je malo duži, ali je vredelo zbog toga što smo imali priliku da učestvujemo sa kulturno-umetničkim društvima iz Bugarske, Rumunije, Meksika, Albanije, Srbije, Čilea, Kirgistana. Četiri dana se tamo pevalo, nastupalo se u okolnim mestima ili periferijama samog Agrina. Imali smo priliku da vidimo puno toga, da vidimo kakva je to razlika u kulturi, u igri i nošnjama. Tamo se mnogo toga različitog moglo videti, usporediti i naučiti. Drago mi je što su deca izdržala na svom zadatku, što smo pokazali naše nošnje, igre i naše pesme – rekao je Rado Bosić, predsednik Kulturno-umetničkog kluba “Branislav Nušić” Borovo.

Folkloraši KUD-a “Branislav Nušić” u Agrinu , u Grčkoj

U Grčku je putovalo 32 člana KUD-a, od toga 24 folkloraša.

– Predstavili smo se sa igrama iz Resave, okoline Beograda i Leskovca. Ekipa je do kraja bila uigrana i bili smo ponosni što smo tako dobro odigrali i pokazali. U samom Agrinu, mi smo se predstavili kao srpska zajednica iz Republike Hrvatske i to su posebno naznačili svaki put kad su nas najavljivali. Tamošnje življe je uglavnom pravoslavne vere – rekao je Bosić.

Međunarodni festival folklora u Grčkoj bio je prilika da se uspostavi nova saradnja sa kulturno-umetničkim društvima koja su učestvovala na ovom festivalu.

– Uspostavili smo dobar kontakt sa Bugarima. Iako smo već bili u Bugarskoj, 90% ćemo s njima razviti saradnju, kako bi oni došli kod nas i mi kod njih. Drugi KUD-ovi dolaze iz Meksika, Rumunije, Čilea i Kirgistana, iz zemalja koje su i daleko i nemaju mogućnost da budu kod nas samo dva dana (za vreme održavanja Međunarodnog festivala folklora), a nemaju ni mogućnost putovanja po Evropi. Isto tako ostvarili smo dobar kontakt sa Srbima, što nam odgovara, budući da smo jedan narod, tako da ćemo se s njima naći obostrano – rekao je Bosić nakon što su se članovi KUD-a “Branislav Nušić” vratili iz Grčke.

S.M.

Izvor foto: Facebook stranica KUD-a “B.Nušić”

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.