13/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Žene sa istoka 2: Radionica pletenja od papira u Borovu

4 min read

U okviru projekta “Žene sa istoka 2” koji provodi Udruženje žena “Negoslavčanke”, 29.avgusta je u prostoru pododbora Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” u Borovu održana radionica “Recikliranje – pletenja od papira”.

– Pod tim nazivom smo pokušali da osavremenimo, a sa druge strane da sačuvamo i te neke stare zanate. Probali smo da recikliramo sve ono što nam se po kući nađe, raličite materijale kao što su propagandni materijal i bilo kakve vrste novina koje nam dođu pod ruke. U sklopu ovog projekta radimo pet radionica u pet udruženja žena. Nosilac projekta je Udruženje žena “Negoslavčanke” , kod kojih se odvijaju radionice, kao i u Udruženju žena “Jelica” iz Vukovara, u “Prosvjeti” iz Borova, u Udruženju žena “Zlatne ruke” iz Markušice i Udruženju žena “Banovčanke” iz Banovaca – rekla nam je koordinatorka projekta Svetlana Antić. Pravilima i osnovama pletenja od papira, polaznice je poučila Mira Trepić iz Markušice kojoj je to hobi već osam godina.

– Slušala sam pletenju od papira i zamišljala sam to nekako drugačije, dok slučajno jednom nisam videla šta se sve u stvari može od pletenja. Velike su mogućnosti, može se izraditi svašta za kuću i upotrebne vrednosti ne samo dekorativne. Sama tehnika ne zahteva ništa specijalno, samo stari papir i tanki drveni štapić, ali je potrebno puno rada i strpljenja. Žao mi je da žene odustanu, prva radionica je malo komplikovana jer nemaju osećaj kako to ide. Kad vide neke radove onda misle “da li ću ja to moći”. Već sledeći pokušaj ide puno lakše – priča Mira Trepić.

Na radionici se okupilo dvadesetak žena, a nekima od njih je to bio prvi susret s ovom tehnikom recikliranja papira.

– Fascinantno mi je. Stvarno je kreativna kradionica i za svaku pohvalu. Ovo je jedno novo iskustvo. Svako vidi neke nove mogućnosti, veće ili manje. Zabavno je i to me oduševilo. Prvi put sam u prilici da ovo vidim, nisam mogla verovati da su svi ti predmeti rađeni od papira. Na prvi pogled izgleda kao da je od pruća. Oduševila sam se – rekla nam je jedna od učesnica radionice.

Program nastavka projekta “Žene sa istoka” je bogat sa puno aktivnosti i događaja. Uskoro počinju edukativne radionice posvećene srpskoj heroini Milunki Savić, a za sredinu septembra planirano je književno veče, najavila je predsednica Udruženja žena Negoslavčanke Biljana Pejić.

– U goste nam dolazi velika novinarka, književnica, slikarka, i poznato TV lice Mirjana Bobić Mojsilović. Dolazi u Vukovar 10. septemra u Srpski dom kada ćemo napraviti promociju njene knjige “Baba, nemoj ništa da me pitaš” – najavila je Biljana Pejić i dodala da će o vremenu početka programa sve zainteresovane žene koje učestvuju u projektu Žene sa istoka biti blagovremeno obaveštene.

D.B.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.