SNV, ZVO i Udruženje Protiv zaborava obeležili Međunarodni dan nestalih

Spread the love

Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba u Vukovaru su se okupili predstavnici Srpskog narodnog veća, Zajedničkog veća opština i Udruženja porodica nestalih srpskih civila “Protiv zaborava”.

– Sigurno je da je ovaj dan veoma tužan, zapravo jednako tužan kao i svaki drugi za članove porodica “Protiv zaborava” i sve one čiji su najmiliji nestali. Oni se bude i ležu sa neizvesnošću, sa tugom, sa bolom, a s obzirom da je prošlo više od 30 godina sigurno i sa rezigniranošću zbog svega što ih je zadesilo. Mi u Srpskom narodnom veću i Zajedničkom veću opština trudimo se da im pružimo adekvatnu pravnu pomoć, posebno kada je u pitanju Zakon o civilnim žrtvama rata. Kad je taj zakon u pitanju, mogu reći da je do sada, od 1. januara ove godine, predato 73 zahteva. Ta 73 zahteva su 73 upravna postupka za koje se materijali, kao što je poznato, skupljaju po službenoj dužnosti. Čim budemo imali prva rešenja o njima ćemo moći nešto i konkretnije reći – rekla je potpredsednica SNV-a i saborska zastupnica Dragana Jeckov.

Miloš Grujić iz Borova naselja ima 93 godine, a poslednje tri decenije traga za posmrtnim ostacima svoje supruge Darinke koja je vodila Crveni krst.

– Ona je uhapšena 25. oktobra i odvedena u Komerc. Imam pouzdane informacije da su je noću izvodili na razgovor, optuživali su je da sarađuje sa četnicima. Ubijena je 1.novembra. Imala je 50 godina. Nemam uopšte osećaj da ću ikad dobiti prave informacije o njoj. Mislim da je nekim ljudima, rukovodstvu u Hrvatskoj stalo da se ne zna za naše žrtve – kaže Miloš Grujić.

Na popisu nestalih u Hrvatskoj su 1832 nestale osobe, a proces traženja, ekshumacija i identifikacija je spor.

– Nikad ne možemo biti zadovoljni zato što je jako usporeno, zato što nema dijaloga između Republike Hrvatske i Srbije i tu zastaju svi problemi što se tiče nestalih. Jedni druge optužuju da slabo sarađuju i nažalost, ljudi koji traže svoje nestale tu ispaštaju – kaže predsednica Udruženja Protiv zaborava Marica Šeatović. Sastanku je prisustvovao i saborski zastupnik Boris Milošević.

– Ovo je svakako jedna tužna tema pogotovo kad se sretnemo sa porodicama čiji su bližnji nestali tokom ratnih zbivanja. Njima je svakako najteže, a na nama je tu kao politici da pokušamo olakšati njihov teret, da ih na neki način utešimo i damo konkretan savet kako da ostvare neka od svojih prava pogotovo uzimajući u obzir da su donešena određena zakonska rešenja koja priznavaju status civilne žrtve rata i donose određena prava. Ta prava im neće vratiti najbliže, ali može ipak dati određenu koliku-toliku moralnu satisfakciju da se njihova žrtva prizna u društvu – zaključio Boris Milošević.

D.B.