15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Održan 8. Festival etno muzike

3 min read

U organizaciji Udruženja “Čuvari srpskog identiteta” iz Vukovara sinoć je, u sali bioskopa u Borovu naselju održan je 8. po redu Festival etno muzike. Festival predstavlja kulturnu manifestaciju koja je uspela i u pandemijskim danima da preživi.

Ove godine organizatori su imali otkazivanje od strane vojvođanskog Narodnog orkestra “Gajde” iz Bačke Palanke i sastava “Spomenar” iz Sombora, tako da su ovog puta posetioci su imali priliku da poslušaju izvođače koji deluju na našim prostorima.

– Svih proteklih sedam godina sa nama je suorganizator bio Etno ansambl “Đurđevak” iz Bobote, ali oni se ove godine nisu mogli odazvati, ali mi ćemo se potruditi da sve što imamo bude u najboljem svetlu, da se predstavimo publici i da svi uživaju – rekao je uoči koncerta predsednik Udruženja “Čuvari srpskog identiteta” Dragan Todić koji je podsetio na značaj ovakvih manifestacija.

– Značaj je po meni višestruk, kroz ovakve manifestacije čuvamo svoju kulturu, tradiciju, običaje, čuvamo svoj identitet, pokazujemo kako se ovde živelo i muziciralo proteklih godina i decenija. Ovaj festival je karakterističan zato što nemamo plesne ansamble, nemamo kulturna-umetnička društva, nemamo orkestre sa elektrikom to je sve akustika. Bitno je da pokažemo kako ljudi mogu da uživaju u takvim taktovima muzike – rekao je Todić.

Nastup muške pevačke grupe “Naši koreni” iz Borova

Festival je svojim pesmama otvorila muška pevačka grupa “Naši koreni” iz Borova koja se prvo predstavila s pesmama: “Devojka je zelen bor sadila”, “Čoban tera ovčice” i “Zelen oraj pao na oranje”.

– Mi se svake godine na poziv Udruženja “Čuvari srpskog identiteta” rado odazivamo i ovo je sad već 8. put da učestvujemo. Nadam se da će to biti tradicija koja će se i dalje nastaviti. U drugom delu nastupa otpevali smo pesme “Oj oraje, oraje”, “Lepa Maro” i himnu kosovskih junaka “Hriste Bože” – rekao je član pevačke grupe “Naši koreni” iz Borova Slavoljub Lazić.

Nastup mlade vokalne solistkinje Lare Veselinović

Publici se predstavila mlada vokalna nada 11-godišnja Lara Veselinović sa pesmama “Ej dragi, dragi” i “Vidovdan”.

U programu su učestvovali i Tamburaški sastav “Vučedolski zvuci”, vokalni solisti Živojin Jergić i Milisav Peković, kao i solista na harmonici Novica Todić.

Plesna grupa “Venera”

Modernom igrom “Niška Banja” i nastupom “Bube su u glavi” na festivalu je svoje umeće plesanja pokazala plesna grupa “Venera” koja na ovoj manifestaciji učestvuje od prve godine održavanja.

Manifestaciju finansira Savez za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link