Svečanom sednicom obeležen Dan Opštine Negoslavci

Spread the love

Opština Negoslavci Svečanom sednicom Opštinskog veća obeležila je svoj Dan. Budući da ove godine Dan opštine spada u nedelju 28. avgusta kada je ujedno i hramovna i mesna slava – Velika Gospojina, Dan opštine Negoslavci obeležen je danas. Načelnik Dušan Jeckov upoznao je prisutne s prioritetima u radu opštinskih vlasti u proteklom i narednom periodu.

– Najkarakterističnije za Negoslavce u poslednjih godinu dana su demografske mere Opštine Negoslavci koje smo pokrenuli pre dve godine. Pokrenuli smo ih iz nekoliko razloga: svi smo svedoci demografske slike, ne samo u Negoslavcina nego ovde na istoku Republike Hrvatske. Naša želja je bila da mladim ljudima damo dobar razlog da ostanu da žive u Negoslavcima. S druge strane želeli smo da pružimo priliku ljudima koji žele da žive u Negoslavcima i da rešimo problem praznih kuća. Raduje nas što je ova aktivnost dala željene rezultate i što je u poslednje dve godine prodano 15 kuća na području Negoslavaca i što se taj pozitivan trend i dalje nastavlja – rekao je ovom prilikom načelnik Jeckov.

Opština Negoslavci pomogla je i preduzetnicima kroz četiri različite mere tako da je na njenom području otvoreno novih 15 različitih obrta. Kada su u pitanju kapitalni projekti, u skladu sa Strateškim razvojem programa Opštne Negoslavci najvažnija je izgradnja sportske dvorane u Negoslavcima.

– Imamo osmogodišnju školu u Negoslavcima, a deca nemaju sportsku dvoranu. U ovom trenutku imamo građevinsku dozvolu i saglasnost Ministarstva obrazovanja za izgradnju. Zahvaljujemo se Srpskom narodnom veću koje nam je osiguralo inicijalna sredstva od milion kuna. Početkom devetog meseca očekujemo konkurs Ministarstva obrazovanja i nadamo se da ćemo uspeti krenuti u realizaciju za nas, tog važnog projekta – naveo je Jeckov.

Na svečanoj sednici načelnik Jeckov dodelio je zahvalnice Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Negoslavci i Poljoprivrednoj zadruzi Negoslavci koje su donirale zemljište na kom će biti izgrađeni vrtić i dečje igralište.

– Imamo dečja igrališta, ali želimo dodatne sadržaje, one sa anti-stres podlogom. Imamo priliku da omogućimo deci sve elementarne uslove, bez obzira što žive u maloj sredini kao što su Negoslavci, ali da se ne vidi velika razlika u odnosu na veća mesta i razvijenije sredine. Na podučju Negoslavaca imamo deo predškole, ali nemamo klasičan vrtić. Želeli smo na neki način da izađemo u susret i roditeljima koji imaju malu decu uzrasta 2,3 ili 4 godine, da ne moraju voditi decu u Vukovar jer su tamo nepovoljne ekonomske cene. Moramo se svesti u realne okvire i verovatno će to biti model područnog vrtića: ili kroz razgovor sa kolegama u Vukovaru za vrtić II ili sa kolegama iz Borova naći neki prihvatljiv model. U devetom mesecu očekujemo konkuras Ministarstva obrazovanja i o tome – pojasnio je Jeckov.

Ova opština posebnu pažnju posvećuje mladim porodicama kroz isplatu 5 hiljada kuna za svako novorođeno dete i hiljadu kuna za opremanje deteta. U saradnji sa Ministarstvom obrazovanja Republike Hrvatske, matičnom državom Srbijom i Zajedničkim većem opština učenici opštine Negoslavci, besplatno dobijaju školske torbe, udžbenike i sveske, užinu, preobuću i besplatne ekskurzije.

U saradnji sa Ministarstvom regionalnog razvoja nastavlja se i uređenje centra ovog mesta.

Pored predstavnika lokalne samouprave, sednici su prisustvovali i generalni konzul Republike Srbije Aleksandar Nakić, predsednik Glavne skupštine SDSS-a Vojislav Stanimirović, saborska zastupnica Dragana Jeckov, predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić, protojerej-stavrofor Srpske pravoslavne crkvene opštine Negoslavci Dragomir Živanić, predstavnici prijateljske opštine Temerin i zamenik predsednika Opštine Šid Đorđe Tomić, kao i načelnici opština sa našeg područja: načelnik Opštine Markušica Tihomir Kolarević, načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović, načelnik Opštine Šodolovci Dragan Zorić, zamenik gradonačelnika Grada Vukovara Srđan Kolar, direktor Srpskog doma Vukovar Nebojša Vidović, direktor Srpskog kulturnog centra Srđan Sekulić, predsednik izvršnog odbora SDSS-a Boro Rkman, te predstavnici udruženja Opštine Negoslavci, kao i zamenik župana Vukovarsko-sremske županije Srđan Jeremić koji je načelniku Jeckovu i svim meštanima Negoslavaca čestitao Dan njihove opštine.

– Opština Negoslavci napravila je čitav niz demografskih i socijalnih mera na svom području. Bila je jedna od prvih opština koja je određene mere i gurala pogotovo kada se radi o pomoći našim privrednicima, našim OPG-ovcima , kada se radi o stambenom zbrinjavanju odnosno sufinansiranju prve nekretnine na području Opštine Negoslavci. U tom smislu ste bili uzor i primer drugim jedinicama lokalne samouprave koje su krenule tim putem. To je dobro – dobro je da gledamo jedni na druge, da uzimamo ono što je dobro i da to što je dobro primenjujemo na širem teritoriju u korist svih stanovnika koji žive na našem području – glasilo je obraćanje Jeremića.

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2021. godine u opštini Negoslavci živi preko hiljadu stanovnika.

S.M.