17/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Mirovni kamp u Vukovaru okupio više od 60 mladih iz Hrvatske, Srbije i BiH

4 min read

Više od 60 mladih učesnika programa Erasmus+ razmene iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine učestvovalo je na sedmodnevnom kampu u Vukovaru za sticanje veština za mirovni rad u svojim zajednicama. U organizaciji Evropskog doma Vukovar, mladi su, od 16. do 23. oktobra, kroz brojne radionice i rad u malim grupama, posetili mesta stradanja, institucije kulture i društvenog života te na taj način upoznali Vukovar i negovu istoriju. Akcijom “Mladi za mir” završili su svoju razmenu. Danas je tim povodom, grupa mladih “Ujedinjeni u miru”, u Domu učenika u Borovu, u kom su i bili smešteni, održala konferenciju za medije na kojoj su predstavili svoje aktivnosti.

– Kamp ove vrste je mirovni kamp i u organizaciji je projekta “Mladi za mir”. Nismo ovde samo da bismo naučili nešto o Vukovaru i o ratu devedesetih. Pre svega cilj ovog kampa i kampova ovakve vrste je da spoji mlade različitih vera, različitih nacionalnosti, da razbiju predrasude, da se druže, da upoznaju prijatelje i steknu prijateljstvo za ceo život – rekao je učesnik kampa 19-godišnji Lazar Trivić iz Sombora.

Mladi u Domu učenika u Borovu naselju

Jednu od aktivnosti koje su proveli predstavila je na konferenciji za medije mlada Jelisaveta Borić iz Bijelog Brda.

– Za vreme našeg sedmodnevnog boravka u Vukovaru obišli smo gotovo sve znamenitosti Grada Vukovara. Tome je doprinela radionica pod nazivom ” Vukovar selfie tour” koja je predstavljala inicijalno upoznavanje sa samim gradom, ali i nas mladih međusobno.

Program KEZ predstavila je Ajna Bušatlić iz Bosne i Hercegovine.

– KEZ program je kulturno edukativno-zabavni program kojeg smo organizovali mi učesnici. Podelili smo se u nekoliko grupa i svaka grupa je imala po jednu noć da nam organizuje večernje aktivnosti. Te aktivnosti su bile različite: od večeri gitare do sportskih igara. Cilj ovog progama je bio da se mi mladi ujedinimo i povežemo kroz muziku, sport i razne aktivnosti i da vidimo kako je to organizovati neku aktivnost – rekla je mlada Ajna.

Program kampa za mlade je osmišljen na način da je imao kulturne, zabavne i edukativne aktivnosti rekla je Maja Buljubašić voditeljka projekata pri Evropskom domu Vukovar.

– S mladima smo prošli brojne socijalno važne teme tako da smo imali goste koji su održali predavanja na određene teme. Magistra politologije Biljana Gaća razgovarala je s mladima na temu Vukovara i na temu “Šta znam o Vukovaru i 91. godini”, profesorica građanskog obrazovanja Jasmina Borić iz Sombora razgovarala je s mladima na temu porodice i uloge porodice u životu mlade osobe. Razgovarali smo i na temu volontiranja, imali smo goste i međunarodne volontere iz Proni centra za socijalno podučavanje. Profesor geografije Novica Gajić sa mladima je razgovarao o Evropskoj uniji, o prednostima i nedostacima članstva u uniji – rekla je Maja Buljubašić.

Ispred Učeničkog doma u Borovu naselju grupa “Mladi ujedinjeni u miru” predstavili su svoj logo

Ovaj kamp, kao i celi projekat “Mladi za mir” koji je nastao 1993. godine, finansirani su od strane nemačkog Komiteta za ljudska prava.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link