06/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Novak Pezelj iz ŠK “Trpinja” pobednik 23. Međunarodnog brzopoteznog šahovskog turnira u Borovu

3 min read

U Borovu je u nedelju, 21. avgusta, u organizaciji Šahovskog kluba “Sloga” održan 23. Međunarodni brzopotezni šahovski turnir, na kojem je učestvovao 61 takmičar, 57 šahista i četiri šahistkinje iz Hrvatske, BIH-a i Srbije.

Sa šest pobeda i tri remija pobednik turnira je Novak Pezelj iz Sombora, internacionalni majstor i član Šahovskog kluba “Trpinja”, koji je pet sezona igrao za Šahovski klub “Sloga” iz Borova.

– Konkurencija je bila odlična. Posebno bih izdvojio mladog i talentovanog Petra Kovača, koji je na kraju završio na drugom mestu. Bila je interesantna partija između nas dvojice, koja je završila nerešeno. Divan i zabavan turnir, lepo organizovan. Želim da se zahvalim organizatoru, ŠK “Sloga” iz Borova – rekao je u izjavi za Radio Borovo pobednik turnira Novak Pezelj.

Drugo mesto na turniru osvojio je majstorski kandidat, 16-godišnji Petar Kovač iz Šahovskog kluba “Slaven” Vukovar.

– Svojom igrom sam zadovoljan, moglo je i bolje, ali rezultat na kraju je odličan. Šah igram već sedam godina. Nedavno sam na državnom juniorskom prvenstvu do 17 godina bio drugi, a na brzopoteznom evropskom prvenstvu do 16 godina takođe drugi. Nemam nekih posebnih ambicija, možda da osvojim neku međunarodnu titulu – priča mlada nada hrvatskog šaha.

Treće mesto na turniru u Borovu osvojio je Halim Hutinović, majstorski kandidat iz Šahovskog kluba “Krivaja” Zavidovići (BiH), koji je prvi put učestvovao na turniru u Borovu.

– Utisci su divni, sve je odlično, tako da su svi zadovoljni, igrači, organizatori i pobednici na kraju – kaže Halim.

Na turniru je sudio Anto Majić, međunarodni FIDE sudija iz Novih Jankovaca.

– Turnir je bio vrlo kvalitetan. Iako je favorit od početka bio Novak Pezelj bilo je još ozbiljnih kandidata, poput Maria Zovka, Hrvoja Šipića i gusto do kraja – priča Majić.

Veliki pehar za osvojeno prvo mesto i 15 novčanih nagrada uručili su načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović i predsednik Šahovskog kluba “Sloga” Borovo Lazo Bosić.

– Obezbedili smo 15 finansijskih nagrada. Generalni pokrovitelj turnira bila je Opština Borovo – kaže Lazo Bosić, predsednik ŠK “Sloga”.

Zbog velikog broja učesnika turnir je održan u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo.

Tekst i foto: D.Zečević

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.