12/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Borovski DVD obeležio 90 godina vatrogastva u Borovu

4 min read

Svečanom sednicom u velikoj sali Kulturnog centra Borovo i dodelom plaketa zaslužnima, Dobrovoljno vatrogasno društvo Borovo obeležilo je u subotu, 20. avgusta 90 godina vatrogastva u Borovu.

Prva ideja o osnivanju borovskog DVD-a potekla je od borovskog trgovca Damjana Cikovca i njegovog brata Kuzmana, koji su 1927. godine počeli sakupljati priloge za kupovinu prve pumpe za gašenje požara. Nakon kupovine ručne pumpe i zaprežne cisterne društvo deluje kao neregistrovano do 17. decembra 1932 godine, kada je održana prva konstitutivna skupština i usvojen prvi pravilnik o radu, podsetio je na svečanoj sednici Nemanja Cvijanović, sadašnji zamenik zapovednika DVD-a Borovo.

– Na konstitutivnoj sednici za predsednika Upravnog odbora izabran je Toma Maksimović, za zamenika predsednika borovski paroh, prota Bogdan Dejanović, zapovednik i upravni savetnik bio je dr. Milutin Tičak, u to vreme kraljevski javni beležnik, zamenik zapovednika Ljubomir Buzaretić, sekretar Ilija Sekulić, opštinski beležnik, blagajnik Milan Cvijović, zamenik blagajnika Borivoj Stojšić, vežbatelj i upravnik spremišta Žarko Bogdanović, doktor društva dr. Stevo Stojanac i trubač Jovan Jeremić – podsetio je Cvijanović.

Pokrovitelj društva bio je Jan Bata, a 1936. za predsednika borovskog DVD-a izabran je Ljubomir Buzaretić, jedan od najbližih saradnika Tome Maksimovića, aktivan u svim oblastima života, čiji je unuk, penzionisani sudija Branislav Dimitrijević, borovskim vatrogascima na svečanoj sednici čestitao jubilej.

– Prebogati ste uspomenama, kao antologijom svog trajanja. Čuvajte te uspomene! Želim vam sve najbolje! – poručio je Dimitrijević.

Od 1950-ih godina predsednici borovskog DVD-a bili su Radivoj Vučenović, Slobodan Mađarević, Krste Dobrijević i Miroljub Mladenović, koji je na čelu društva već četvrti mandat. Ističe da je društvo danas spremno da odgovori na svaki izazov.

– Imamo ukupno 146 članova, 56 operativnih i pričuvnih, 52-je dece i 20-ak počasnih članova. Posebno smo ponosni na rad s decom i mladima što je zalog za budućnost – istakao je Mladenović.

Borovskom Dobrovoljnom vatrogasnom društvu jubilej je čestitao i načelnik Zoran Baćanović. Opština Borovo u proteklih 15 godina izdvojila je značajna sredstava u izgradnju Vatrogasnog doma i nabavku opreme. Ta sredstva su veća od zakonski propisane obaveze.

– U ovom trenutku borovski DVD raspolaže s dobrom i kvalitetnom opremom i objektima, s velikim brojem ljudi koji su uvek spremni da izađu na intervenciju i, što je najvažnije, s velikim brojem dece koja čine podmladak ovog društva, koja su prepoznala taj dobar rad i dobru atmosferu u društvu. Želimo da se taj dobar rad nastavi i u budućnosti i da ovo Dobrovoljno vatrogasno društvo, koje slavi 90 godina rada, ima svetlu budućnost i puno ovakvih godišnjica – rekao je načelnik Zoran Baćanović.

Svečanost povodom 90 godina vatrogastva u Borovu uveličali su predstavnici Županijske vatrogasne zajednice Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije i brojnih dobrovoljnih vatrogasnih društava s istoka Hrvatske i Vojvodine, među njima i predsednik Vatrogasnog saveza Vojvodine Siniša Šavija.

– Dobrovoljne vatrogasce u Hrvatskoj i Srbiji povezuje saradnja, razmena iskustava i druženje. Danas smo došli da uveličamo 90 godina postojanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo. I dobrovoljni vatrogasci iz Hrvatske dolaze u naša društva. Imamo uspešnu saradnju, naročito u ovom pograničnom području, istakao je Šavija, čestitavši borovskim vatrogascima njihov jubilej.

Tekst i foto: D.Zečević

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link