12/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Udruženje žena “Negoslavčanke” nastavlja s provođenjem druge faze projekta “Žene sa istoka”

3 min read

Udruženje žena “Negoslavčanke” nastavlja s provođenjem druge faze projekta “Žene sa istoka” podržanog od strane Srpskog narodnog veća, koje je i u prvom krugu ovog projekta finansiralo projekat sredstvima Ureda za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Hrvatske. Cilj projekta je povezivanje i osnaživanje žena pripadnica srpske nacionalne manjine s istoka Hrvatske.

– Nakon uspešne realizacije prvog dela projekta “Žene sa istoka” u kojem su učestvovale žene iz Markušice, Banovaca, Vukovara, Borova i žene iz Udruženja “Negoslavčanke” koje je i nosilac projekta, ono što nas posebno raduje je to što će nam se, u nastavku ovog projekta, priključiti žene iz udruženja “Nura” iz Ostrova i folklorni ansambl “Čuvari tradicije baranjskih Srba” iz Belog Manastira. To je pokazatelj da je vidljivost projekta bila na zavidnom nivou, da su aktivnosti i ostvareni rezultati bili iznad očekivanja svih nas i vrlo uspešno provedeni – rekla je Biljana Pejić, voditeljka projekta “Žene sa istoka” i predsednica Udruženja žena “Negoslavčanke”.

Projektne aktivnosti učesnicama će pružiti priliku da se kreativno iskažu. Biće održane radionice o životu znamenitih Srpkinja poput Milunke Savić i Mileve Marić Ajnštajn. U oktobru će u prostorijama Preduzetničko razvojnog centra u Dalju biti obeležen Međunarodni dan žena sa sela.

– Imaćemo, po prvi put, radionice koje su vezane za samomotivaciju koje će nam držati Mara Majstorović. Želja nam je da radimo na samomotivaciji žena i njihovom osnaživanju. Radionica se zove “Samomotivacijom i ženskim principom do mira u porodici”. Raduje nas i što ćemo, takođe po prvi put, dovesti značajno i poznato ime iz Srbije, poznato TV lice. Radi se o Mirjani Bobić Mojsilović čiju ćemo promociju knjige “Baba, nemoj ništa da me pitaš” upriličiti u Srpskom domu kao značajnoj instituciji Srba na istoku Hrvatske – kaže Pejićeva.

U sklopu prvih aktivnosti ovog projekta, najavljena je kreativna radionica pod nazivom “Recikliranje, pletenje od papira i izrada tradicionalnih predmeta u Sremu i Slavoniji” koja će biti održana u ponedeljak 29. avgusta u prostorijama biblioteke Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” Borovo, s početkom u 19 časova.

– To je kreativna radionica ” Recikliranje, pletenje od papira i izrada tradicionalnih predmeta u Sremu i Slavoniji” – to je figurativno rečeno od papira, ali mi ćemo se potruditi da napravimo raznorazne predmete koji su vezani za naš srpski identitet – zaključila je Pejićeva i pozvala žene da se odazovu u što veće broju.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link