Borovo: Svetom liturgijom proslavljena hramovna i mesna slava

Spread the love

Svetom liturgijom, kojom je načalstvovao arhimandrit German (Bogojević), uz sasluženje područnog sveštenstva Eparhije osečkopoljske i baranjske, u Borovu je proslavljena hramovna i mesna slava – Prenos moštiju Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.
 
Arhimandrit German podsetio je okupljene vernike da je Sveti Stefan bio jedan od sedmorice đakona, izabranih u počecima Crkve i po predanju prvi hrišćanin koji je postradao zbog vere.

– U Crkvi su razni darovi, ali jedan od najvećih je dar mučeništva. Neka Gospod Bog našu Crkvu do kraja sveta ukrepi, molitvama Svetog Stefana, Svetih mučenika, Svetih srpskih novomučenika i svih mučenika. Amin! – poručio je, između ostalog, arhimandrit German.
 
Liturgija je zbog generalne obnove hrama Svetog Stefana služena u sali parohijskog doma, podsetio je starešina hrama, jerej Dragan Serdar.
 
– Slava Bogu na današnjem danu! Ovim putem želim da čestitam našim meštanima našu slavu, Svetog arhiđakona Stefana, da ovi dani proteknu u miru, ljubavi, slozi i lepom druženju, da slavimo ime Božje, ali da se radujemo i susretima uopšte. Svedoci smo da mnogi naši meštani, koji su na privremenom radu u inostranstvu, dolaze ovih dana i da je lepo videti u Borovu ovoliko ljudi! To se odrazilo i danas, na Svetoj liturgiji. Veliki broj ljudi se odazvao pozivu Crkve i to nas raduje. Moramo biti svesni da je naša vera, vera ispovedanja, u praksi živa vera, a ne da smo samo na rečima vernici, nego da to pokažemo i svojim primerom, svojim prisustvom na Svetoj liturgiji – rekao je u izjavi za Radio Borovo jerej Dragan Serdar.


 
Ovogodišnja crkvena kuma bila je Anica Božić koja je pripremila slavska obeležja i prigodno posluženje, a ocu Draganu uručila i dobrovoljni prilog za obnovu borovske svetinje.
 
– To mi je bila želja i puno mi znači, zato što je to krsna slava i oca i supruga, moje braće, čak i mojih sestara. Hvala ocu Draganu, ocu Čedi i episkopu Heruvimu, što su mi ukazali čast da budem kuma – rekla nam je Anica, od koje je kumstvo za iduću godinu preuzela devojčica Anastasija Mišljenović.
 
Liturgiji, kojom je u Borovu proslavljena hramovna i mesna slava, prisustvovao je i generalni konzul Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić.
 
– Prijatno sam iznenađen brojem dečice, koja se hvala Bogu ubožavaju jer najvažnije je da se mi kao narod složimo, ubožimo i umnožimo. Na čitavom jurisdikcionom području Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru nisam video toliko dečice, kao danas u Borovu i srce mi je puno zbog toga – ističe generalni konzul Nakić.


 Čestitku meštanima uputio je i zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić, poželevši svima dobro zdravlje i da hramovnu i mesnu slavu proslave sa svojim najmilijima.
 
– Želim da se što češće sakupljamo, a da se oni koji su u potrazi za poslom i boljim životom otišli, vrate u ovo naše Borovo koje se razvija i dobija nove, kvalitetne sadržaje. Želja mi je da nas bude više. Nadam se da će tako iz godine u godinu i biti jer, zaista, i kao zajednica i kao Opština preduzimamo mnoge mere, kojima želimo učiniti da život u Borovu i na istoku Hrvatske bude bolji, a ova sredina privlačnija onima koji su otišli i žele da se vrate – kazao je dožupan Jeremić.

Nakon dve godine ograničenja zbog pandemije koronavirusa,  deca za borovski kirbaj ponovo mogu uživati u vožnji ringišpilom, autićima i drugim zabavnim sadržajima. Ove godine su posebno bogati štandovi s dečjim igračkama, među kojima se ističu igračke u duhu tradicije izrađene od drveta. Ovogodišnji borovski kirbaj prati i bogata ugostiteljska ponuda, ugostitelja iz Borova i okoline.
 
D.Zečević