24/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Međunarodni dan mladih obeležen i u Vukovaru

4 min read

Evropski dom Vukovar, PRONI centar za socijalno podučavanje Vukovar/Info centar za mlade Vukovar i Mirovna grupa mladih “Dunav” iz Vukovara predstavili su na Međunarodni dan mladih,  na još jednoj “Kafi s medijima”, nadolazeće aktivnosti za mlade i u radu s mladima.

Organizator događaja je Evropski dom Vukovar, čija izvršna direktorica Dijana Antunović Lazić ističe da u svom radu s mladima nastoje poticati mlade tokom čitave godine da osveste i razvijaju svoje sposobnosti i veštine, kroz Erasmus + projekte i druge programe sufinansirane iz fondova EU.

– Drago mi je što kroz rad s mladima imamo mogućnost dati doprinos poboljšanju kvalitete života u našoj zajednici, a putem ovih programa i mladih koji se aktivno uključuju biti domaćini i organizovati različite kampove u našem gradu – rekla je u izjavi medijima u Vukovaru Dijana Antunović Lazić.

Iz Evropskog doma Vukovar najavili su kamp “Mladi ujedinjeni u miru”. Kamp će biti održan od 16. do 23. avgusta u Vukovaru, a po rečima Maje Buljubašić učestvovaće 60 mladih osoba iz Hrvatske, Srbije i BIH-a.

– Inicijativa mladih da učestvuju u takvim programima pokazatelj je potrebe da se radi na izgradnji mira i potrebe za promenama u društvu – ističe predstavnica Evropskog doma Vukovar.

Mirovna grupa mladih “Dunav” iz Vukovara prošle godine imala je više od 300 aktivnosti za mlade.

– U nadolazećem periodu imaćemo radionice i kampove vezane za jačanje kapaciteta mladih u STEM području – najavila je, između ostalog, Martina Uglik iz Mirovne grupe mladih “Dunav”.

Pripremaju se i za dolazak stranih volontera u Vukovar, a uskoro grupa mladih volontera iz Vukovara odlazi u Gruziju.

Pored poticanja mobilnosti mladih i razvoja volonterstva te suzbijanja zavisnosti među decom osnovnoškolske dobi u okviru trogodišnjeg programa “Prevenko”, u vukovarskom PRONI centru za socijalno podučavanje provode i program “Pronađena NEET”.

– Reč je o uključivanju mladih u tzv. NEET statusu, dakle mladih osoba koje nisu na tržištu rada i u sistemu obrazovanja. Pokušavamo ih aktivirati kroz uključivanje u verifikovane programe, koje provodimo u saradnji s Pučkim otvorenim učilištem iz Osijeka. U najavi su programi osposobljavanja za zanimanja saradnik na EU projektima i cvećar te kurs nemačkog jezika – rekao je Goran Jelenić, koji je najavio i predstojeće aktivnosti mobilnosti mladih, između ostalog, i putovanje u Češku.

U vukovarskom PRONI-ju proteklih godina razvijaju i inkluzivno volontiranje. Iz Španije je u Vukovar došao mladi volonter Abid Kujundžić Losa, koji učestvuje u radu s decom s teškoćama u razvoju u Osnovnoj školi “Josip Matoš”.

– Sviđa mi se hrvatska kultura i tradicija. Učim hrvatski jezik i drago mi je što mogu da živim u Vukovaru – priča Abid čiji je otac iz Bosne i Hercegovine. 

U Vukovaru smo razgovarali i sa Ljubinkom Vuletić Vuković, koja je dugodišnja volonterka u više nevladinih organizacija, danas u Evropskom domu Vukovar.

– Smatram da je izvrsna prilika kroz volontiranje u organizacijama civilnog društva sticati nova znanja i veštine. Ujedno, pomažemo zajednici i širimo krug dobrih namera i dela – zaključila je Ljubinka.

D.Zečević

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.