Projektom “Š-OLD-ER” opštine Erdut i Šodolovci povećale zapošljivost i socijalnu uključenost ranjivih grupa

Spread the love

U Dalju je danas održana završna konferencija projekta “Š-OLD-ER aktivnim uključivanjem do povećanja zapošljivosti i socijalne uključenosti ranjivih grupa na području opština Erdut i Šodolovci”. Projekat je tokom proteklih 18 meseci provela Opština Erdut, u partnerstvu sa Opštinom Šodolovci i Centrom za mlade Dalj. Ukupna vrednost projekta je milion i 228 hiljada kuna i u potpunosti je finansiran iz Evropskog socijalnog fonda, rekao nam je voditelj projekta Milan Franić.

– U projekat je bilo uključeno više od dve hiljade ljudi, kroz edukacije i različite kreativne radionice, od plesa, kuvanja, ukrašavanja predmeta dekupaž tehnikom do joge, pilatesa i rekreacije te kroz zajednička dešavanja sa Opštinom Šodolovci. Imali smo takmičenje u kuvanju, štafetu mladosti, čitanje pod zvezdama i “Leto na Dunavu” – priča Franić i dodaje da je kroz edukacije prošlo 12 osoba, po četiri za web dizajnera, gerontodomaćicu i turističkog animatora.

– Kroz aktivnost mobilnog tima “Katica za sve” bila su zaposlena dva kućna majstora, koji su obilazili oko 160 korisnika na području obe opštine i pomagali im u poslovima u kući, dostavljali namirnice i lekove – kaže Franić.

Sredstvima iz projekta štampana je i brošura “Legende našeg kraja” sa zanimljivim pričama iz erdutske opštine.

Reč je o prvom zajedničkom projektu opština Erdut i Šodolovci, ističe načelnik Opštine Erdut Jugoslav Vesić.

– Iako je po svom obimu nevelik, ovaj projekat je značajan za naše stanovništvo, koje je na području obe opštine uglavnom staračko. Ljudi koji rade u Opštini Šodolovci su kvalitetni i s njima imamo dugogodišnju dobru saradnju. Verujem da ćemo u budućnosti raditi i na drugim, sličnim projektima – poručio je načelnik Vesić.

Rezultatima projekta zadovoljni su i u Opštini Šodolovci, saznajemo od Ane Aleksić, projektnog administratora u toj opštini.

– Zaista se taj projekat pokazao vrlo dobrim na terenu jer su naši korisnici zadovoljni. Svi su se međusobno povezali i družili. To je za njih jako važno, budući da je reč o korisnicima starije životne dobi. Svi očekuju nastavak tog projekta ili bar nešto slično tome – rekla nam je Ana Aleksić.

Nastavku projekta nadaju se i korisnici, među kojima je i Gordana Pavić iz Dalja.

– Veoma sam zadovoljna ovim projektom. Nadam se da će biti još ovakvih ili sličnih projekata. Družimo se, motivišemo jedni druge, uključujemo u život zajednice – kaže Pavićeva.

Rezultatima projekta zadovoljni su i u Centru za mlade Dalj, koji je bio partner na ovom projektu, saznajemo od Tijane Držaljević.

– Projektom je bilo obuhvaćen veliki broj aktivnosti i uključene sve dobne grupe, od najmlađih do najstarijih. Veoma sam zadovoljna i nadam se da će uskoro biti neki sličan projekat – napominje Tijana.

Projektni predlog izradio je Preduzetničko-razvojni centar Opštine Erdut, čija direktorica Bojana Orsić otkriva da je projekat u svom nacrtu bio drugačije zamišljen.

– U početku smo planirali povući sredstva za kupovinu opreme za naše kupalište “Jama”. Međutim, Evropska komisija nije odobrila kupovinu opreme već samo provođenje određenih programa, koje smo imali ovo leto na Dunavu. Ukoliko sve ono što smo postigli kroz ovaj projekat uspemo nadograditi u nekom novom projektu i ako nam ovaj projekat koji danas završava bude pretpostavka za novi, to će biti njegova najveća vrednost – zaključila je Orsićeva.

D.Zečević, Radio Borovo