17/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Doktorand Dejan Gemeri raspisao konkurs za stipendiranje studenata

4 min read

Doktorand fizike iz Vukovara Dejan Gemeri svojim novcem uvodi stipendiju za studente. Gemeri radi kao naučnik na doktoratu u Nemačkoj i bavi se teorijskom hemijom i fizikom .Stipendiju je nazvao “Gemerica”, a kako je nastala ideja za stipendiranje studenata saznali smo od samog Gemerija.

– Kad sam bio student i svakodnevno putovao autobusom do Osijeka, stvorila se ideja. Jedna od mojih tadašnjih želja je bila, ako ikad budem u mogućnosti da pomognem nekom da se obrazuje, da ću to i učiniti. Smatram da je obrazovanje vrlo bitno za razvoj individue, ličnosti, a i za razvoj kritičkog mišljenja prema u društvu. Sad sam u mogućnosti pomagati studentima minimalnim iznosom od 100 evra, za koje smatram da nije dovoljno, ali za najamninu ili neke druge potrebe će studentima pomoći. Ideja i želja su tu duže vreme i sad sam ih uspeo realizovati – rekao je u izjavi za Radio Borovo Dejan Gemeri.

Na konkurs se mogu prijaviti kako redovni tako i vanredni studenti koji trebaju poslati motivaciono pismo na e-mail gemeri.dejan@gmail.com

– Bitno je da je motivaciono pismo iskreno, da se predstavite, da napišete šta biste hteli raditi u životu, šta ste do sada radili, kakva su vam radna iskustva. Ništa nije previše određeno. Neke institucije raspisuju konkurse da imaju uslove da studirate unutar granica Republike Hrvatske, kod mene to nije slučaj jer znam da je nekad obrazovanje puno kvalitetnije negde dalje – poručio je Gemeri studentima.

Studenti sa područja grada Vukovara i okolnih mesta na konkurs se mogu prijaviti do 21. avgusta. Iznos stipendije je 100 evra, traje 10 meseci kao i akademska godina, a prva isplata bila bi u oktobru ove godine.

Pored ovih stipendija Gemeri je u maju ove godine, Luciji Bilandžić učenici generacije Tehničke škole Vukovar, dodelio tri hiljade kuna i na taj način joj dao podršku u daljnjem obrazovanju. Plan mu je da , ukoliko bude u mogućnosti nastavi sa finansiranjem mladih koji imaju uspeha u školovanju.

– Bio sam nastavnik u Tehničkoj školi Nikole Tesle. Znam koliko je tamo teško raditi jer je ta škola u medije dolazila najčešće zbog negativnih ekscesa koje su radili pojedinci. Znam koliko se ljudi u toj školi trude i rade, na koliko različitih projekata rade i obogaćuju tu školu tako da sam na kraju školske godine odlučio da ću dati tri hiljade kuna učenici generacije koja je spoj dobrih ocena i vannastavnih aktivnosti i smatram da to zaslužuje posebnu pažnju jer da biste u nečem uspeli morate biti konzistentni, a to je upravo učenik generacije – zaključio je Gemeri.

S.M.

Izvor foto: Facebook stranica Dejan Gemeri

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.