Udruženje penzionera i finansijski oštećenih penzionera opštine Erdut proslavilo krsnu slavu Svetu Petku Trnovu

Verskim obredom u hramu Svetog Dimitrija i svečanom večerom uz muziku uživo u Domu kulture u Dalju, Udruženje penzionera i finansijski oštećenih penzionera opštine Erdut proslavilo je u ponedeljak svoju krsnu slavu Svetu Petku Trnovu. 

Ovu svetiteljku proslavljaju kao krsnu slavu Udruženja od 2008. godine, saznajemo od predsednice Gordane Pavić.

– To je tradicija koju je započela moja pokojna sestra Jadranka, dugogodišnja predsednica udruženja. Nisam dala da se to ugasi. Nastojaću da održim tu tradiciju, sve dok me služi zdravlje – kaže Gordana Pavić, koja je na čelu udruženja, osnovanog 2006., već drugu godinu. Ove godine bila je i kuma.

– Bili smo u crkvi. Svi kažu da je bilo lepo. Hvala svim ovim ljudima koji su mi pomogli, mojoj Smilji, Marini, Jelici i svima koji su dali svoj doprinos – rekla je u izjavi za Radio Borovo Gordana Pavić.

U organizaciji je učestvovala i Anđelka Batranović iz Dalja, koja se učlanila u udruženje nakon što je otišla u penziju pre tri godine.

– Pripremali smo slavsko žito za crkvu. Ja nisam mogla prisustvovati službi u crkvi, ali sam na drugi način doprinela. Šta god treba, ako me pozovu, ja sam tu – priča Anđelka.

Priliku da se proveseli s prijateljicama nije propustila ni Ružica Brblić.

– Ljudima moje generacije to puno znači. Ja se volim veseliti, keriti i uživati u životu – rekla nam je Ružica iz Dalja, koja se u udruženje učlanila pre godinu dana.

Pored penzionera iz Dalja, Borova, Vukovara i drugih mesta s našeg područja, proslavi krsne slave Udruženja penzionera i finansijski oštećenih penzionera opštine Erdut sa sedištem u Dalju prisustvovali su i pripadnici mlađe generacije. Među njima i 14-godišnja Tajana Sundić. Kao volonterka pomaže Gordani Pavić, koja je slepa od detinjstva, u njenom književnom radu i svakodnevnim aktivnostima. Mladoj Tajani to je prvi volonterski angažman.

– Dolazim kod Gordane svake subote. Pomažem joj u njenom književnom radu, zajedno čitamo, šetamo, razgovaramo o raznim temama. Drago mi je što volontiram. Smatram da je to velika odgovornost, ali da će mi u budućnosti pomoći. Jako mi je drago ako nekome mogu ulepšati dan ili mu pomoći na drugi način – ističe Tajana, koja će od jeseni u prvi razred Ekonomske škole u Dalju.

Svečanoj večeri odazvao se i načelnik Opštine Erdut Jugoslav Vesić.

– Drago mi je što su posle pauze i ograničenja koja je nametnula pandemija koronavirusa penzioneri iz Dalja nastavili s okupljanjem za njihovu slavu. Naravno da je i red, ali i volja i želja, da se i mi pojavimo na njihovoj slavi. Želimo im puno uspeha, zdravlja i druženja, na način kako to oni rade, obilazeći jedni druge i pokazujući nam kako treba da se druži i neguju običaji i tradicija – poručio je načelnik Vesić u izjavi za Radio Borovo.

Proslava krsne slave Udruženja penzionera i finansijski oštećenih penzionera opštine Erdut okupila je 120 penzionera iz Dalja i okoline i predstavnika ovdašnjeg društvenog i političkog života.

Tekst i foto: D.Zečević, Radio Borovo

D.Z.