12/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Uskoro u akciju kreću tajni kupci za zaštitu potrošača u procesu menjanja kune evrom

3 min read

Ministarstvo privrede i održivog razvoja i pet udruženja za zaštitu potrošača krajem prošlog meseca potpisali su ugovore o dodeli finansijske podrške za provođenje projekta “Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja evra u Republici Hrvatskoj”, za šta je namenjeno 720 hiljada kuna.

Kakva je uloga tajnih kupaca, pojasnila je u razgovoru za Radio Borovo Tanja Popović Filipović iz osječkog Centra za edukaciju i informisanje potrošača.

– Pratićemo iskazuju li se dvojno cene, što je obaveza trgovaca od 5. septembra, pratićemo kako trgovci zaokružuju cene. Ako proizvod košta 13 kuna ne može se zaokružiti na 2 evra jer je na taj način trgovac prevario kupca odnosno potrošača. Na samom početku terenskog istraživanja, koje ćemo provesti na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-sremske i Brodsko-posavske županije, istraživaćemo 60 proizvoda i usluga i odredićemo trgovački lanac, o kom se proizvodu radi, odredićemo proivođača i gramažu. Kontinuirano ćemo pratiti te proizvode i usluge – kaže Popović Filipović koja naglašava da će pratiti i poštuju li trgovci Etički kodeks.

– Vrlo bitno je što se sada pozivaju trgovci da pristupe Etičkom kodeksu za zamenu hrvatske kune evrom. Proveravaćemo poštuju li svi trgovci Etički kodeks. To bi značilo da ne zloupotrebljavaju uvođenje evra za neopravdano povećanje cena, da neopravdano ne zaokružuju cene. Tu je jako bitno da zaposlenici poslovnih subjekata, gde će se to pratiti, budu dobro edukovani jer su upravo oni ti koji će raditi sa potrošačima tačnije svojim kupcima. Krenućemo sa telefonskim informisanjem potrošača koje će biti za Slavoniju i Baranju utorkom i četvrtkom od 8 do 12 časova i odnosiće se na proces uvođenja evra. Ukoliko potrošači naiđu ne neke anomalije na tržištu ili zatraže neki savet mi ćemo biti tu za njih – pojašnjava Popović Filipović.

Tajni kupci na području Slavonije, pojašnjava naša sagovornica, biće voloneri iz osječkog Centra za edukaciju i informisanje.

– To su mlade osobe koje imaju prethodno iskustvo na području zaštite potrošača, oni će obilaziti teren, dostavljati nam slike koje ćemo analizirati i slati Ministarstvu privrede i održivog razvoja. Ostavljena nam je mogućnost da trgovce, koji ne poštuju Etički kodeks, stavljamo na crne liste i javno objavljujemo. Interno još o tome razmišljamo jer nemamo kapacitete za to – kaže Popović Filipović. Prema njenim rečima, tajni kupci u akciju kreću u drugoj polovini avgusta ili početkom septembra.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.