12/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Digitalna izložba “Vučedolac izvan okvira” u Muzeju vučedolske kulture do kraja septembra

3 min read

U Muzeju vučedolske kulture do kraja septembra otvorena je digitalna izložba “Vučedolac izvan okvira” koja uz pomoć digitalnih tehnologija posetiocima pruža novi doživljaj izložene građe i eksponata. Autor izložbe Darko Bilandžić voditelj marketinga Muzeja vučedolske kulture na ideju je došao tokom karantina koji je bio za vreme zatvaranja usled epidemije koronavirusa.

– Napravili smo deset plakata koji u pop art stilu što znači da su vizuelno zanimljivi. Pomoću tehnologije digitalne stvarnosti dobijete još jedan digitalan sloj naslonjen na plakate tako da korisnik, kada dođe unaš muzej, dobije tablet na kojem je aplikacija. Kada pokrene aplikaciju i skenira plakat na tabletu će se pokazati dodatni sadržaj koji smo prilagodili za svaku sliku. Ima deset plakata, pet će prikazivati dodatni video koji će biti pokrenut, a pet plakata će pokazati dodatnih pet 3D modela koji su interaktivni i koji s emogu pregledati u 360 stepeni. Izložba nudi pogled na lubanju vučedolca, vučedolsku čizmicu, odeću, vučedolsku terinu i tetovaže – pojasnio je Bilandžić.

Ova izložba koja je u u Muzeju vučedolske kulture otvorena 2. jula biće izložena do kraja septembra, a zamišljena je kao putujuća tako da će se zajedno sa plakatima i tabletima poslati muzejima koji su zainteresovani za saradnju.

– Na ideju “Vučedolac izvan okvira” došli smo zato što se smatramo naprednim muzejem i želimo postaviti nove standarde. Često nam ljudi govore da izlazimo iz okvira prezentacija Vučedola i muzejske građe tako da smo došli do ideje da je “Vučedolac izvan okvira” jer se gleda u plakat, a pomoću tableta Vučedolac iskoči na tabletu što znači da je izvan okvira tog plakata – kaže autor.

Po rečima samog autora, ovom vrstom prezentacije hteli su se približiti mlađim posetiocima.

– Iako nam dolaze mlađi, aplikacije i digitalnu tehnologiju virtuelne stvarnosti više su preferirali odrasli posetioci. Mislili smo da će mlađi znatno više težiti tome, a ispalo je da su odrasli bili zainteresovaniji. Sve što je novo i interaktivno mlađima je to atraktivnije. Ne bih rekao da ćemo izložbom privući više mladih, već želimo kad dođu da im pružimo nešto novo – pojasnio je Bilandžić.

Svi zainteresovani za ovu i ostale izložbe, Muzej vučedolske kulture mogu posetiti svakog dana, osim ponedeljka u vremenu od 10 do 18 časova.

S.M.

Izvor foto: FB stranica Muzeja vučedolske kulture

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.